Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako napisati savršenu molbu: Prije pisanja molbe...

Prije nego što započnete s pisanjem molbe sagledajte širu sliku:

Kako napisati savršenu molbu: Prije pisanja molbe...

1) Odaberite cilj

Naravno, vaš cilj je dobiti posao, ali postoji nekoliko vrsta molbi koje vam u tome mogu pomoći. To je klasična molba kada se javljate na oglas za posao, molba koja je namijenjena agencijama za regrutiranje i molba u kojoj ukazujete na problem se kojim se posladavac sureće, a kroz molbu navodite kako biste vi mogli pristupiti rješavanju tog problema.

2) Oponašajte stil koji tvrtka njeguje

Idite dalje od ključnih riječi navedenih u oglasu i saznajte na koji način tvrtka komunicira s klijentima, fanovima na društvenim mrežama, zaposlenicima. Pokušajte njegovati taj stil komunikacije (naravno, ako vam je to prirodno, nemojte glumiti nešto što niste). Primjerice, ukoliko tvrtka traži analitičara, proučite kako prikazuju podatke na svojim službenim stranicama i na sličan način strukturirajte svoju molbu. Prijavljujete li se za oglas u mladoj i kreativnoj kompaniji, možete biti ležerniji, koristiti vokabular koji tvrtka koristi na svojim službenim stranicama i sl.

3) Fokusirajte se na potrebe tvrtke

Naravno, vi želite posao, ali da bi vam to pošlo za rukom morate biti fokusirani na ono što poslodavac želi ostvariti. Budite vrlo konkretni kada pojašnjavate njihove potrebe i kako im možete pomoći. Primjerice, osoba koja traži posao u prodaji može navesti u kratkim crtama metode kojima može povećati prodaju (ovo ne znači da ćete poslodavcu 'otkriti tajnu' svog umijeća i da će uzeti vašu ideju bez da vas pozovu na razgovor). Navedite i druge stvari u kojima možete pomoći tvrtki da ostvari uštede ili poveća prodaju. Ako to možete potkrijepiti i uspješnim primjerima iz svog dosadašnjeg rada, odlično!

4) Kontrolirajte ego

Kada se fokusirate na potrebe tvrtke nemojte pretjerivati s 'ja'. Kada napišete molbu, pokušajte je pročitati zamišljajući da ste uspješan poslodavac i na taj način sagledati svoj tekst iz drugog kuta. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.