Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako napisati savršenu molbu: Greške prilikom pisanja molbe

Ovo je vaš prvi kontakt s poslodavcem, a znate da je prvi dojam teško promijeniti.

Kako napisati savršenu molbu: Greške prilikom pisanja molbe

Izbjegavaje ove greške kada pišete molbu za posao:

1) 'Ja, ja i samo ja'

Vaša molba nije vaša autobiografija. Koncentrirajte se na poslodavca i što vi njemu možete ponuditi, a ne što očekujete da on ponudi vama. Maksimalno se oduprite potrebi da u molbi ispričate svoju životnu priču.

2) Neupečatljiv uvod

Prva rečenica mora biti upečatljiva. Nemojte moliti za pažnju, pokažite da ste vrijedni pažnje.

3) Umanjujete svoju važnost

Molba je vaš reklamni letak: treba sadržavati glavne razloge zašto vas je dobro zaposliti i što možete ponuditi poslodavcu. Kako biste to dokazali, uskladite svoje vještine i postignuća s onim što prepoznajete kao potrebe poslodavca (kroz oglas ili informacije o kompaniji).

4) Previše teksta

Kratko i jasno – tako molba treba izgledati i zvučati. Nemojte pisati eseje, poslodavci to nemaju vremena čitati (ili ćete ih uspavati) – neka sve stane na maksimalno jedan list papira.

5) Prepričavanje životopisa

Molba je dopuna životopisu. Iskoristite je kako biste prepričali neku konkretnu anegdotu koju možete povezati s poslodavcem kojem se obraćate ili s nečim što je poslodavac istaknuo u oglasu.

6) Navođenje radne pozicije

Uvijek u molbi navedite radnu poziciju za koju se prijavljujete. Naime, postoji mogućnost da vaše prijave čita jedna osoba koja je zadužena na selekciju kandidata u više natječaja koji su u tijeku. Ako ne zna za koji ste se natječaj konkretno prijavili, drastično si smanjujete šanse da vas zovu na razgovor.

7) Prilagodba molbe

Generičke molbe nisu dobre, ali ako ste u stisci s vremenom i takva će poslužiti, dok je barem malo prilagodite oglasu na koji se prijavljujete i poslodavcu. Potrudite se barem uvodno osloviti osobu kojoj se obraćate, ukoliko znate ime (npr. Poštovani gospodine Horvat).

8) Pasivan završetak

Obavezno izrazite želju za povratnom informacijom i navedite svoje kontakt podatke (e-mail, mobitel). Iako bi se takva praksa trebala podrazumijevati, ponekad to nije slučaj, stoga nije na odmet da pokažete da vam je stalo. Možete čak napomenuti i da ćete biti slobodni kontaktirati poslodavca kako biste se informirali o daljnjem tijeku selekcijskog postupka. Malo inicijative nije na odmet.

9) Nepristojnost

Uvijek na kraju poslodavcu možete zahvaliti što je izdvojio vrijeme za čitanje vaše molbe – sigurno će to znati cijeniti.

10) Potpis na kraju

Uz srdačan pozdrav lijepo je i potpisati se na kraju molbe punim imenom i prezimenom, a možete dodati i svoje zvanje uz potpis. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.