Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Na Katoličkom fakultetu zapošljavaju samo krštene osobe

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (KBF) moguće se zaposliti samo ako imate krsni list. Potvrda o krštenju uvjet je za zaposlenje na baš svako radno mjesto na ovom fakultetu, piše Index.hr.

Na Katoličkom fakultetu zapošljavaju samo krštene osobe

S KBF-a svejedno tvrde da je njihova odluka da će zapošljavati samo katolike, savršeno legalna. No, pravna služba Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) se ne slaže.

"Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu traži prilaganje krsnoga lista kao uvjet za prijavu na natječaj za radno mjesto uvijek kada raspisuje natječaj za bilo koje radno mjesto na Fakultetu", poručili su iz KBF-a u odgovoru na Indexov upit.

Tvrde da je takvo postupanje određeno vatikanskim ugovorima, propisima kanonskog (Crkvenog) prava, statutima Sveučilišta u Zagrebu i KBF-a, Pravilnikom o radu KBF-a, ali i zakonima o znanstvenoj djelatnosti i suzbijanju diskriminacije.

"Iz naprijed pobrojanih pravnih akata jasno je da Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne krši ni ustavne ni zakonske odredbe Republike Hrvatske koje se odnose na zabranu diskriminacije prilikom objavljivanja natječaja za slobodna radna mjesta na Fakultetu", stoji u odgovoru tajništva KBF-a.

Krsni list tražili i za šefa računovodstva

Iako postoji već stoljećima, KBF je u sastav Sveučilišta u Zagrebu ušao tek devedesetih godina prošlog stoljeća. Ugovor o položaju i djelovanju KBF-a u sastavu Sveučilišta potpisan je 1996. godine.

"Iz ugovora je razvidno da je Katolički bogoslovni fakultet vrlo specifična akademska i crkvena ustanova čija se kadrovska politika, biranje čelnika, izrada i potvrđivanje programa, financijska politika i ustroj fakulteta razmatraju na sveučilišnoj razini, ali isto tako dobivaju mišljenje i potvrdu odgovornih crkvenih ustanova", stoji na stranicama KBF-a.

Iz MZOS-a ne poriču da KBF ima posebni status koji im daje mogućnost da određena radna mjesta popunjavaju isključivo kršćanima, tj. osobama koje su na natječajima za posao priložili krsni list. No, to se, kako stoji u odgovoru Pravne službe MZOS-a, odnosi samo na znanstvena, znanstveno-nastavnička, umjetničko-nastavna, nastavna, suradnička i stručna radna mjesta.

U odgovoru resornog ministarstva vrlo jasno stoji da KBF nema pravo tražiti krsni list kao uvjet za posao na administrativnim i tehničkim radnim mjestima. A upravo to je KBF napravio u lipnju ove godine, kada su raspisali natječaj za radno mjesto šefa računovodstva. Na natječaj za šefa računovodstva na KBF-u također su se mogli javiti samo kandidati koji imaju krsni list.

Slučaj za Inspektorat rada?

Na pitanje zašto je krsni list potreban za posao na radnom mjestu šefa računovodstva, iz Pravne službe MZOS-a odgovaraju:

"U slučaju javnog natječaja za radno mjesto šefa računovodstva Katoličkog bogoslovnog fakulteta, pravna služba MZOS-a mišljenja je da tim natječajem nisu postavljeni 'posebni uvjeti u svrhu ostvarenja ciljeva i sustava vrijednosti' predviđeni Statutom pa nije vidljivo koji od navedenih uvjeta natječaja dokazuje dokument koji se traži (krsni list), o čemu se očitovanje može tražiti od Katoličkog bogoslovnog fakulteta".

Štoviše, resorno ministarstvo smatra kako bi se ovim slučajem trebao pozabaviti Inspektorat rada: "O pitanju usklađenosti odredbi Pravilnika o radu Katoličkog bogoslovnog fakulteta sa Zakonom o radu koji propisuje zabranu diskriminacije te o usklađenosti navedenih uvjeta za radno mjesto i potrebnih priloga uz prijavu na natječaj, moguće je zatražiti mišljenje Inspektorata rada, Ministarstva rada i mirovinskog sustava".

Izvor: Index.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.