Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

O čemu voditi računa ako tražite novi posao, a zaposleni ste

Može da se dogoditi da, iako je formalno sve u redu, poželite promijeniti posao. Razlog ne mora biti nezadovoljstvo poslom ili niska plaća. Razlozi zbog kojih želite promijeniti posao mogu biti sasvim privatni: situacija u obitelji koja zahtijeva promjenu radnog vremena i tempa, preseljenje u drugi grad. U takvim situacijama možete se naći u nedoumici što napraviti i kako pristupiti traženju novog posla.

O čemu voditi računa ako tražite novi posao, a zaposleni ste

Dosta ljudi opterećuje razmišljanje da neće imati dovoljno vremena da pronađu drugi posao jer već nešto rade i nemaju vremena niti uvjeta posvetiti se potrazi.

Stručnjaci za razvoj karijere dali su savjete kako na ispravan način tražiti novi posao, a da ne povrijedite sadašnjeg poslodavca. 

Obavijestiti poslodavca da tražite novi posao, i kako to učiniti?

Ukoliko imate dobrog poslodavca, a odnosi u firmi su korektni, svakako je korektno poslodavcu najaviti da postoje razlozi zbog kojih biste voljeli promijeniti posao. Možda tijekom tog razgovora s poslodavcem možete riješiti nedoumice te vas on uvjeriti da ipak ostanete na poslu. Ali ako ne može, fer je obavijestiti poslodavca kako bi znao na čemu je s vama te što može očekivati u skoro vrijeme s vaše strane.

Ukoliko su međuljudski odnosi u organizaciji jako loši, i smatrate da će najava promjene posla otežati vaš rad i život dok ne promijenite posao, s najavom možete taktizirati. 

Način na koji ćete svoga šefa obavijestiti o odlasku najbolje znate vi sami jer ga ipak vi najbolje poznajete. Učinite to direktno, iskreno i s objašnjenje zbog čega želite ili morate napustiti svoje radno mjesto. Odaberite mjesto gdje ćete imati pažnju vašeg šefa i mogućnost za miran razgovor. Ukoliko vam šef nije najugodnija osoba, i mislite da bi vas to u potpunosti ometalo pri izvršavanju obaveza, recite mu da dajete otkaz u zakonski određenom vremenu ili vremenu koje je potpisano ugovorom. 

Nemojte na sadašnjem poslu razgovarati o novom poslu 

Kada obavljate ovakvu vrstu razgovora putem telefona na radnom mjestu, posljednje što želite je da vam glas zvuči kao da nešto krijete. Ovo nije daleko od istine, jer bi svatko u uredu mogao čuti vaš razgovor. Ljudima je u krvi da kada čuju utišani glas, nagonski se utišaju kako bi mogli čuti šta osoba priča. Ukoliko morate održati intervju putem telefona, teško ćete to sakriti pred kolegama u uredu. Potencijalni poslodavac će cijeniti ukoliko mu kažete da ne možete razgovarati te da možete odraditi intervju u pauzi za ručak. Ne zaboravite da poslodavac ima prava na vas sve dok ste na svom radnom mjestu i sve dok vas plaća za ono što radite. 

Razgovor dogovorite krajem radnog vremena

Najvažnije od svega je da prilikom potrage za poslom, postojeći posao prekidate što je manje moguće i ostanete na visokoj razini efikasnosti. Obavite razgovor i prije nego vam počne radno vrijeme ili isti dogovorite u popodnevnim satima. Naravno, obavite sve svoje radne zadatke prije nego izađete s posla. Što manje izostajete s posla, manje će se preispitivati vaši rezultati, ponašanja i namjere. 

Budite sigurni u svoju odluku i provedite je po pravilima

Zapamtite da sve što radite kako biste došli do novogo posla mora biti u etičkim okvirima, moralno i pošteno. Ukoliko tijekom razgoora za posao zvučite nesigurno, nećete ga dobiti. Poradite na sebi i činjenici da zaista želite novi posao, i nemojte se osjećati krivi zbog toga. 

Slanje CV-a s adrese trenutnog poslodavca

Prijave za novi posao nemojte slati s e-mail adrese koja vam je profesionalno dodijeljena kod trenutnog poslodavca. Nije profesionalno, i vrlo lako vaša prijava za posao može doći u ruke sadašnjeg poslodavca i možete snositi posljedice, naročito ako vaš šef ne zna da ste u procesu traženja novog posla. U ovom slučaju koristite samo i isključivo privatnu e-mail adresu, i prijavu šaljite s privatnog računala. 

Poštivanje otkaznog roka

Isplanirajte vrijeme i obavezno ispoštujte otkazni rok. Ukoliko je vaša odluka da promijenite posao definitivna, vodite računa da obavijestite šefa o otkaznom roku koji je u okvirima zakonske regulative. Tako će on imati vremena naći nekoga tko će vas zamijeniti.

Slobodno se ponudite da ćete odvojiti vrijeme za uvođenje nove osobe u posao, te sastaviti detaljnu listu zadataka koje će nova osoba s vremenom morati preuzeti. Tako ćete pokazati poštovanje prema sadašnjem poslodavcu, naročito ako ste kod njega radili nekoliko godina. 

Izvor: poslovi.infostud.com 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.