Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Teška pitanja na razgovoru za posao

Najbolja priprema za intervju je promišljanje o ova tri pitanja.

Teška pitanja na razgovoru za posao

Na razgovoru za posao postoji cijeli niz teških pitanja. U to se posebno ubrajaju pitanja o vašim jakim i slabim stranama. Ipak, postoje pitanja koja ne prvi pogled djeluju toliko jednostavno da ćete ih olako zamenariti, a zapravo spadaju u najteža pitanja koja vam poslodavac može postaviti. 

1) Recite mi nešto o sebi 

Poslodavac zapravo pita: Tko ste vi? 

Želi saznati više o vašem radnom iskustvu, ali i o vama. Pokušava utvrditi hoćete li se uklopiti u njegov radni kolektiv ili ne. 

Ovo pitanje je teško zato jer djeluje jednostavno i kandidati ga nerijetko podcjenjuju. Već ste poslodavcu opisali svoje radno iskustvo i vještine kroz životopis i molbu, zar ne? Pa, razgovor za posao mjesto je gdje ćete kroz ovo pitanje svoje radno iskustvo potkrijepiti primjerima koji će najbolje ilustrirati koje su vaše kvalitete. 

Kada vas poslodavac zamoli da se predstavite, razgovarajte o svom prethodnom radnom iskustvu, interesima koji su usko povezani s vašom karijerom, ali i aktivnostima kojima se bavite izvan radnog vremena. 

2) Što nam možete ponuditi? 

Poslodavac zapravo želi saznati zbog čega ste vi najbolji kandidat. Opet, ovo je pitanje kroz koje želi saznati više o vašim vještinama, iskustvu i osobnosti te hoćete li se uklopiti u njegovu tvrtku. 

Ovo je teško pitanje jer u nekoliko rečenica morate ostaviti odličan dojam i objasniti zbog čega ste bolji od konkurencije odnosno, drugih kandidata koje vrlo vjerojatno niste ni vidjeli. I upravo u tome leži zamka: Pokušat ćete se uspoređivati s kandidatima koje ne poznajete, kako biste poslodavcu odgovorili na pitanje. 

Umjesto toga, radije se koncentrirajte na sebe i svoje kvalitete. Govorite isljučivo o sebi bez potrebe da pokušate pretpostaviti po čemu ste vi bolji izbor od ostalih kandidata. Dapače, njih uopće nemojte spominjati. Dobro razumijevanje prirode posla za koji ste se prijavili i proučavanje opisa tog posla u oglasu pomoći će vam da na ovo pitanje odgovorite na najbolji mogući način. 

Naime, jednom kada razumijete koje su kvalifikacije i odgovornosti ključne u tom poslu, lako ćete definirati koje su vaše vještine i osobine na tragu toga, što vas čini kompetentnim za odlično obavljanje tog posla. Posebno naglasite svoje meke vještine kao što su komunikativnost, sposobnost vođenja/upravljanja kako biste poslodavcu pokazali da imate za ponuditi puno više od radnog iskustva i vještina koje ionako svatko lako može usvojiti kroz nekoliko mjeseci. 

3) Gdje se vidite za pet godina? 

Poslodavac zapravo želi znati što želite ostvariti u ovome poslu. Jeste li se prijavili zbog toga što tražite privremeno rješenje ili zato jer je ovo posao koji biste stvarno voljeli raditi. 

Ovo pitanje je nezgodno i zato jer može otkriti da imate nerealna očekivanja od tvrke i razvoja karijere unutar tvrtke. 

Prilikom odgovora na ovo pitanje najbolje je da poslodavca još jednom podsjetite na svoje ključne vještine i kompetencije te da istaknete nekoliko ciljeva koje biste voljeli ostvariti u bliskoj budućnosti. Sukladno tome, istaknite što biste vi mogli ponuditi poslodavcu ukoliko vas zaposli te kako biste vi njemu mogli pomoći u poslovanju u sljedećih pet godina. 

Prilikom odgovaranja na bilo koje od ova tri pitanja važno je da ste samouvjereni, iskreni, ali i racionalni. Dozvolite poslodavcu da vidi vaše pozitivne strane što znači da ih ne morate pretjerano naglašavati: nekoliko konkretnih primjera iz vašeg dosadašnjeg iskustva o vašim kvalitetama može reći puno više nego da ih redom nabrajate. Zapamtite, nitko ne voli hvalisavce. 


Izvor: monster.com 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.