Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Je li moguć prijenos starog godišnjeg na novog poslodavca?

Prijenos godišnjeg odmora sa starog na novog poslodavca nije moguć, ali vam je poslodavac dužan isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor umjesto korištenja godišnjeg odmora

Pravnik odgovara: Je li moguć prijenos starog godišnjeg na novog poslodavca?

Pitanje; 

Zaposlen sam kod poslodavca 1.2.2014. na određeno 3 mjeseca. Dobio sam nakon toga ugovor na dodatnih 6 mjeseci. 1.11.2014. produžen mi je ugovor na novih 6 mjeseci do 31.4.2015. Novi poslodavac, kamo odlazim raditi, zatražio je da s 2.2.2015. napravi trenutni poslodavac odjavu kako bi me novi poslodavac 3.2.2015. zaposlio. S time se složio moj trenutni poslodavac kad sam mu 2.1.2014. prenio da odlazim. 

Koliki mi je uopće otkazni rok koji je zakonom obavezan za ovu dužinu zaposlenja i ugovor? No nije se složio trenutni poslodavac da godišnji kojeg imam u još 11 dana iz 2014. i 2 dana iz 2015. iskoristim do kraja u komadu. Usmenim dogovorom sam trebao koristiti godišnji u nekoliko navrata u ovom otkaznom roku, no kako nisam zbog poslovnih obveza to mogao, ja bih htio iskoristiti svih 13 dana do 2.2.2015. 

Da li mogu to tražiti trenutnog poslodavca i mora li mi on to omogućiti? Može li se u 2015. godini prenijeti godišnji u novo poduzeće? Ukoliko ne može, mora li mi omogućiti korištenje godišnjeg da iskoristim preostale dane?

Unaprijed Vam hvala na ovih 5 pitanja jer sam u stvarno nezgodnoj, s poslodavčeve strane, nekorektnoj situaciji jer nisam u komadu iskoristio godišnji već samo po jedan dan i smatram da imam pravo iskoristiti isti.

Odgovor;

Sukladno odredbi članka 122. Zakona o radu, ako je radnik zaposlen neprekidno barem jednu godinu kod istog poslodavca, otkazni rok u slučaju redovitog otkaza ugovora o radu iznosi mjesec dana. O korištenju godišnjeg odmora radnik i poslodavac se moraju usuglasiti, te poslodavac može odlučiti da ste mu u otkaznom roku potrebni na poslu nego da koristite godišnji odmor. Međutim, u tom slučaju Poslodavac Vam je dužan isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor umjesto korištenja godišnjeg odmora, sukladno članku 82. Zakonu o radu. Takva naknada određuje se razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora. Prijenos godišnjeg odmora sa starog na novog poslodavca nije moguć.

Također je bitno naglasiti da sukladno odredbama Zakona o radu, imate pravo iskoristiti godišnji odmor tijekom kalendarske godine za koju ostvarujete pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 2 tjedna neprekidno, osim ako se drukčije niste dogovorili s poslodavcem.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.