Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Svi smo zaposleni, plaća nam je 9000 kuna

U andaluzijskom mjestu Marinaledi nema nezaposlenih ni policije, svatko može od gradskih vlasti besplatno dobiti kuću od 192 kvadrata, a osnovne namirnice iz trgovina se iznose besplatno.

Svi smo zaposleni, plaća nam je 9000 kuna

U Marinaledi, andaluzijskom selu u južnoj Španjolskoj, nema policije, nezaposlenosti i kriminala, a opisuju ga kao demokratsku, socijalističku utopiju. 

Na prvi pogled se ovo naselje ne razlikuje od bilo kojeg drugog u regiji. Smješteno je u pitoresknoj dolini Campiña, koju okružuju zelena brda i kilometri plantaža maslina. Usjevi žita prostiru se koliko vam oko seže. Mjesto je lijepo, mirno i tipično za Andaluziju, španjolsku najsiromašniju pokrajinu. 

Ujedno je riječ o demokratskom, anti-kapitalističkom mjestu, čiji gradonačelnik ohrabruje stanovnike da uzimaju hranu iz dućana. 

Gradonačelnik Marinalede Juan Manuel Sánchez Gordillo dobio je nadimak "španjolski Robin Hood" nakon što je organizirao seriju građanskih akcija u kojima se uzimala hrana iz supermarketa. Osnovne namirnice, kao što su ulje, riža i grah, nakrcavale su se prošlog kolovoza na kolica i odvozile u lokalnu ubožnicu kako bi se nahranili gladni. Bespomoćne blagajnice samo su gledale, a neke od njih i plakale. 

Gordillo, koji je gradonačelnik od 1979. godine, rekao je kako nije riječ o krađi nego nenasilnom djelu neposluha. 

"Ima puno obitelji koje si ne mogu priuštiti hranu. U 21. stoljeću to je apsolutna sramota. Hrana je pravo, a ne nešto o čemu se može spekulirati", izjavio je. 

Kuće se u ovom mjestu grade besplatno. Materijale i radnike daje gradski ured, a svakome je dopušteno izgarditi dom od 192 kvadratna metra. Kad se usele, obitelji plaćaju samo 15 eura mjesečno do kraja života, a kuću ne mogu prodati. 

Dok je u Andaluziji nezaposlenost na 37 posto, u Marinaledi gotovo da i nema nezaposlenih. Svi mogu dobiti posao na obližnjim usjevima, a plaća je 1.200 eura (9.000 kuna) mjesečno. 

U ovoj idili živi 2.700 sretnika. 

Izvor: Danas.hr 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.