Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Klasične greške na razgovoru za posao

Trema prije i tijekom razgovora za posao nije neobična pojava, ali nije izgovor da napravite neke od sljedećih propusta...

Klasične greške na razgovoru za posao

Undercover Recruiter predstavlja deset 'klasika' koji će vas bez problema diskvalificirati na razgovoru za posao. Izbjegnite ih:

1) Dojam šlampave osobe 

Ovo se prvenstveno odnosi na vašu cjelokupnu pojavu. Možete se na razgovoru pojaviti u košulji, ali ako je zgužvana, dojam je podjednak kao da ste došli u polo majici. Isto vrijedi i za prljave cipele, poderane traperice i sl. Nemojte dozvoliti da ovakvi detalji upropaste vaš cjelokupni dojam. 

2) Niste pripremljeni 

Poslodavac će vas na kraju razgovora uvijek pitati imate li pitanja za njega. Vi ćete ih, naravno, uvijek imati. Jer to znači da ste se dobro pripremili i da vas zanima posao na koji ste se prijavili. Ako je poslodavac stvarno ispričao sve što vas zanima i nemate dodatnih pitanja svakako mu to naglasite. Ipak, potrudite se smisliti barem neko podpitanje. Uvijek je dobro pokazati interes. 

3) Prerano pregovaranje o plaći 

Pustite da sam poslodavac inicira temu ili barem pričekajte drugi krug razgovora, kada budete sigurni da ste u užem izboru. Iako je novac bitan, jednako je bitno naglasiti da se niste prijavili na oglas samo radi plaće. Ovo nije tabu tema, ali dobar tajming zlata vrijedi. 

4) Kašnjenje na razgovor 

Za svaki slučaj krenite ranije, proučite na vrijeme kako ćete doći na određenu adresu i uzmite u obzir gužve na cesti. Naravno da se uvijek mogu dogoditi neke nepredvidive situacije. U tom slučaju memorirajte u mobitel kontakt poslodavca kako biste mu mogli javiti da kasnite i objasniti razlog. To je uvijek bolja opcija nego zakasniti na razgovor i tek onda objašnjavati zašto ste kasnili. Razgovor za posao koji počinje vašom isprikom ne zvuči kao dobar početak, zar ne? 

5) Laganje 

Što god se dogodilo, radije birajte iskrenost nego laž. Ako ništa drugo zato jer se lakše koncentrirati na razgovor kada nemate što skrivati, nego kada morate razmišljati o tome da vam istina slučajno 'ne izleti' tijekom čavrljanja. Uzmite u obzir i da određene informacije poslodavac vrlo lako može provjeriti neovisno o vama. 

6) Tračanje bivšeg šefa 

To uvijek ponavljamo, s razlogom. Kakav god bio vaš bivši šef, maksimalno se suzdržite ogovaranja. Vaš potencijalni poslodavac ne poznaje vas dovoljno da bi vam mogao vjerovati na riječ. Za njega to znači samo jedno: "Ako ovako govori o njemu/njoj, s vremenom će i o meni." 

7) Loš miris/zadah 

Miris cigareta, previše parfema, neoprani zubi, ustajali miris odjeće - obratite pažnju na ove detalje, nikad ne znate do koje je mjere ispitivačev njuh osjetljiv i koliko su mu određeni mirisi odbojni. Najbolje je da po tom pitanju budete potpuno neutralni kako bi se ispitivač mogao koncentrirati na informacije koje iznosite. 

8) Vrpoljenje 

Pod utjecajem treme ljudi nisu svjesni da se vrte na stolcu, previše mašu rukama, koriste poštapalice i sl. Da biste se riješili ovih navika možda će biti potrebna vježba. Zamolite prijatelja da s vama odglumi razgovor za posao i da vam skrene pažnju na ovakve stvari. Jednako tako, imajte na umu da je kontakt očima (prilikom rukovanja i tijekom razgovora) vrlo bitan. Pogled koji švrlja prostorijom ne ostavlja dobar dojam. 

9) Ne slušate 

Ponekad su razgovori za posao toliko stresni da smo više opterećeni onim što mi imamo za reći, a manje se koncentriramo na ono što priča naš sugovornik. Opustite se i odustanite od potrebe da imate kontrolu. Ako ne slušate aktivno sugovornika propustit ćete bitne informacije, nećete moći postavljati podpitanja i razgovor će više djelovati kao vaš nastup umjesto dijalog. A to nije ideja intervjua. 

10) Pokazujete očaj 

Dobro je biti entuzijastičan i jako željeti posao, ali loše je kada to pokazujete previše. Koncentrirajte se na ono što vam sugovornik govori, na vaše dosadašnje iskustvo i vještine. Poželjno je reći "Znate, jako bih volio raditi ovaj posao", ali ne i "Znate, jako mi treba ovaj posao". Uočavate li razliku? 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.