Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslodavac je dužan omogućiti 2 tjedna neprekinutog godišnjeg odmora

Sukladno članku 77. Zakona o radu, svaki radnik ima pravo na najmanje 4 tjedna godišnjeg odmora za kalendarsku godinu.

Poslodavac je dužan omogućiti 2 tjedna neprekinutog godišnjeg odmora

Pitanje:

Imam pitanje u vezi godišnjeg odmora. Radi se o jednoj privatnoj tekstilnoj firmi koja radi od ponedjeljka do nedjelje po 8h. Žene žele ići na godišnji odmor ali im poslodavac ne želi dati 10 radnih dana (bez subote i nedjelje uračunate) nego 10 tekućih dana gdje bi se zbrajale i subote i nedjelje.

Preko ljeta želi dati 10 tekućih dana, a poslije sedmog i osmog mjeseca 10 radnih dana. Ima li on, s obzirom na svoj pravilnik, pravo na to ili ne? Ako u Zakonu stoji da se neradni dani, odnosno nedjelje i blagdani ne računaju pod godišnji i da radnik ima pravo na 2 tjedna neprekinutog godišnjeg odmora.

Odgovor:

Sukladno članku 77. Zakona o radu, svaki radnik ima pravo na najmanje 4 tjedna godišnjeg odmora za kalendarsku godinu. To znači da ako radnik ima raspoređeno radno vrijeme na 6 dana u tjednu ima pravo na 24 dana godišnjeg odmora, ali pri čemu se u godišnji odmor računaju 6 dana u tjednu, isključujući državne blagdane.

Stoga Vam je poslodavac dužan omogućiti korištenje godišnjeg odmora 2 tjedna odjednom (tj. 12 dana godišnjeg odmora). No, potrebno je uzeti u obzir i da zbog moguće potrebe poslova taj godišnji odmor poslodavac nije dužan omogućiti u srpnju ili kolovozu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.