Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

90% zaposlenika bilo bi sretno da ostatak karijere provedu kod ovog poslodavca

Prošlo je točno godinu dana otkako je IKEA otvorila svoja vrata u Hrvatskoj.

90% zaposlenika bilo bi sretno da ostatak karijere provedu kod ovog poslodavca

IKEA u Hrvatskoj nije samo jedna od omiljenih robnih kuća već je svoj brend uspješno pozicionirala i kao Najbolji poslodavac 2014 u kategoriji velikih tvrtki. O dosadašnjim aktivnostima te daljnjim planovima razgovarali smo s Anom Josipović, HR menadžericom tvrtke. 

Kako biste ocijenili poslovnu godinu do sada, ispunjavate li zacrtane ciljeve?

Zadovoljni smo dosadašnjim poslovnim rezultatima i sve ide prema planu. Prva godina poslovanja pokazala je visoku stopu zainteresiranosti kupaca i posjetitelja kojih je bilo 1.860.000 od rujna 2014. do kolovoza 2015. U kolovozu smo predstavili katalog za 2016. i godišnju temu „Sve započinje s hranom“ i radujemo se novoj godini s našim posjetiteljima. Nudimo im čitav niz novih proizvoda i mnogo inspiracije za opremanje cijelog doma uz poseban naglasak na aktivnosti u kuhinji i oko nje. 

Koje su glavne vrijednosti kojima težite kada su pitanju ljudski resursi?

Mi tražimo kolege koji će nam biti dugoročni partneri i zato je potraga za ljudima koji dijele naše vrijednosti važan dio selekcijskog procesa.

Naime, cijelo poslovanje tvrtke IKEA počiva na kulturi i vrijednostima temeljenima na švedskim korijenima. IKEA je osnovana u dijelu Švedske koji se zove Småland, a poznat je po neplodnom tlu i teškim uvjetima života. Ljudi iz Smålanda morali su surađivati, biti inovativni i biti štedljivi s resursima kako bi preživjeli i napredovali. Vrijednosti poput zajedništva, svjesnosti o troškovima i jednostavnosti ugrađene su u jaku i jedinstvenu kulturu tvrtke IKEA, a mi ih tražimo i kod zaposlenika.

Je li vas dobivena nagrada 'Najbolji Poslodavac' iznenadila? Kako komentirate ostvarene rezultate?

Ovo nam je priznanje važno jer se istraživanje za njega provodi među našim zaposlenicima, dakle ono pokazuje stvarno zadovoljstvo naših ljudi. Mi provodimo i interna istraživanja, ali veseli nas da i neovisna istraživanja pokazuju slične rezultate.
 
Posebno nas veseli što više od 90% kolega koji su sudjelovali u istraživanju kažu da razumiju dugoročne ciljeve i strategiju tvrtke, da dobivaju povratne informacije koliko je njihov posao važan za uspjeh tvrtke i da osjećaju da na radnom mjestu rade nešto korisno. Skoro istovjetan postotak kolega prepoznao je da se njihovo mišljenje uzima u obzir pri donošenju odluka i da ako dobro rade, imaju dobre šanse za napredovanje. Još jedna stvar koja nas posebno veseli je i to što bi 90% kolega bilo sretno da ostatak karijere provede u tvrtki IKEA. 

Kako ste dobivenu analizu zadovoljstva zaposlenika iskoristili za poslovanje tvrtke? Jesu li analiza i nagrada utjecali na privlačenje novih talenata i/ili profitabilnost tvrtke? 
 
Istraživanje nam je ukazalo na područja u kojima smo dobri, ali i podsjetilo nas na područja koja možemo poboljšati i zato kontinuirano radimo na još boljim radnim uvjetima za sve nas i trudimo se saslušati svačije mišljenje. Znamo da su zaposlenici izuzetno važni za uspjeh jer oni čine kompaniju. Svi naši poslovni planovi temelje se na ljudima koji će svojim radom ostvariti zacrtane planove. 

Hoćete li i ove godine sudjelovati u istraživanju? Kakve rezultate očekujete?

Tvrtka IKEA kontinuirano provodi istraživanja o zadovoljstvu svojih zaposlenika kako bismo na temelju spoznaja dobivenih iz istraživanja mogli raditi na stvaranju što ugodnijeg okruženja za sve kolege. Uz interna istraživanja koja provodimo, bitna su nam i eksterna istraživanja pa ćemo i ove godine sudjelovati u istraživanju za Najboljeg poslodavca. Očekujemo da će nam rezultati istraživanja i ove godine otkriti u kojim područjima možemo još napredovati jer je nama u tvrtki IKEA bitno da svi kolege budu zadovoljni radnom atmosferom i da osjećaju da su važni za naš poslovni uspjeh. Naime, samo zajedno možemo ostvariti IKEA viziju, odnosno bolji svakodnevni život za većinu ljudi. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.