Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hrvati su hladni, skloni kukanju i škrti u pohvalama

Iznenađuju li vas podaci Gallupovog istraživanja?

Hrvati su hladni, skloni kukanju i škrti u pohvalama

Hrvati su među najmanje emotivnim narodima svijeta, pokazalo je najnovije Gallupovo istraživanje, u kojem su sudjelovali ispitanici iz 151 zemlje. Oni su hladni, suzdržani i mahom ravnodušni ljudi - skloni kukaknju, kritiziranju i škrti u pohvalama, prenosi HRT.

Iako smo mediteranska zemlja i za sebe volimo misliti da smo temperamentni i vatreni, podaci pokazuju drugačije - zatvoreni smo, nesretni, nerado pokazujemo emocije. Uglavnom smo mrzovoljni i neraspoloženi, a teme razgovora su nam najčešće problemi vlastiti ili tuđi. Gallupovo istraživanje stavilo nas je na gotovo samo dno ljestvice kada su emocije u pitanju. Gore je u Srbiji, BiH, Kosovu, a najgore u Bangladešu. Najemotivniji su - očekivano - stanovnici Južne i Srednje Amerike.

Na naše nezadovoljstvo najviše utječe gospodarska situacija - neimaština, nezaposlenost te krediti. Zbog svega toga osjećamo bijes, stres, tugu, zabrinutost. Problem je što upravo te negativne emocije češće iskazuju nego pozitivne. A na pozitivno raspoloženje Hrvata najviše utječe dobar odmor - more, sunce i ljeto. Na drugom je mjestu poštovanje koje nam iskazuju drugi ljudi, ali i smijeh s prijateljima, učenje i hobiji. 

Gallupovo istraživanje provedeno je lani u 151 zemlji svijeta, te nedvojbeno pokazalo da postajemo društvo apatičnih, razočaranih i  zabrinutih građana. A činjenice govore da zdravlje ovisi upravo o sreći - što je čovjek sretniji, zdraviji je i kreativniji. 

Izvor: HRT

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.