Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Računanje nedjelje u godišnji odmor

Ako biste po rasporedu radnog vremena trebali raditi na blagdan ili neradni dan, a koristite godišnji odmor, u trajanje istoga uračunava se i taj dan.

Računanje nedjelje u godišnji odmor

Pitanje; 

Ima li poslodavac pravo računati nedjelju u godišnji odmor, i može li ne platiti rad na državni praznik? Radimo šest dana u tjednu.

Odgovor;

Sukladno članku 79., stavak 2. Zakona o radu, blagdani i neradni dani određeni zakonom, razdoblje privremene nesposobnosti za rad koje je utvrdio ovlašteni liječnik, te dani plaćenog dopusta, ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora. Iznimno, ako bi po rasporedu radnog vremena radnik na dan blagdana ili neradnog dana određenog zakonom trebao raditi, a toga dana na svoj zahtjev koristi godišnji odmor, u trajanje godišnjeg odmora uračunava se i taj dan. Nadalje, sukladno članku 94. Zakonu o radu, za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću. Dakle, rad državnim praznikom, tj. državnim blagdanom se mora platiti i to uvećano, tj. više nego za rad radnim danom. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.