Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako odabrati između dva jednako dobra kandidata?

Nerijetko se događa da birate između dva ili više odličnih kandidata. Kada nijanse čine razliku, odluka nije laka, ali je moguća. Evo kako…

Kako odabrati između dva jednako dobra kandidata?

Zapošljavanje pravog kandidata lako je kada pojedinac drastično odskače od većine. U praksi, to često puta neće biti slučaj. Veća je vjerojatnost da ćete se dvoumiti između dva podjednako dobra kandidata i da će konačna odluka tražiti određeni kompromis. Donošenje odluke olakšat će vam odgovori na ova četiri pitanja:

1) Koji kandidat bi mogao ispuniti zadane poslovne ciljeve?

Zamolite kandidata da na razgovoru predstavi svoje konkretne poslovne rezultate. Uvid u činjenice pomoći će vam da utvrdite može li kandidat ispuniti i vaša (brojčana) očekivanja. Kandidat koji je i kod prethodnih poslodavaca ispunjavao ili nadmašio postavljene ciljeve vjerojatno će tako nastaviti raditi i kod vas.

2) Koju ključnu osobinu kandidat mora posjedovati?

U svakom poslu bitna je kombinacija vještina, ali jedna se uvijek može izdvojiti kao ključna. Definirajte tu osobinu i obratite pažnju na nju kada se dvoumite između dva kandidata. Ponekad to nije vještina koju ćete navesti u oglasu, ali bilo bi dobro da je imate na umu tijekom razgovora za posao.

I opet, ovisno o ključnoj vještini koju tražite, postavite podjednako dobrim kandidatima vrlo precizna pitanja o dosadašnjem radnom iskustvu, koja će vam konkretno dokazati posjeduje li kandidat ključnu vještinu ili ne.

3) Kandidat ima vještine, ali koliko se uklapa u vašu poslovnu kulturu?

Znanje i iskustvo su bitni, ali još uvijek nisu jamstvo da je vaš kandidat najbolji izbor. Mnogi kandidati posjeduju vrhunsko iskustvo, ali drugačije poglede na način i uvjete rada. Zbog toga se može dogoditi da i najbolji kandidat nakon kratkog vremena napusti radno mjesto: jednostavno se nije 'uklopio' ili mu ne odgovara način rada koji njeguje vaša tvrtka. Zbog toga je bitno istražiti kakvi uvjeti rada odgovaraju kandidatu te može li se s lakoćom uklopiti u vaš postojeći radni tim, način rada i sl.

Naravno, postoji mogućnost i da tražite nekog tko je potpuno drugačiji, tko će u vaš tim unijeti nove ideje i dinamiku rada. Pritom vodite računa da čak i takav kandidat mora držati do određenih vrijednosti koje su i kompaniji bitne.

4) Koliko je kandidat ambiciozan?

Ambicija je dvosjekli mač. Jako ambiciozan kandidat unijet će svježu energiju i motiviranost među kolege, ali morate mu ostaviti dovoljno prostora za profesionalni razvoj i promaknuće, inače će mu brzo postati dosadno.

Proučite još jednom životopise kandidata. Kojom su brzinom napredovali tijekom svoje karijere? Manje je bitno koliko je poslova kandidat promijenio od činjenice da je to radio zato jer mu poslodavac nije pružio mogućnost napredovanja.  

Sačuvajte prostor za buduće potrebe zapošljavanja

U savršenom svijetu imate mogućnost zaposliti sve odlične kandidate. U stvarnosti, morate birati. Ipak, to ne znači da se u budućnosti ne možete predomisliti. Zaključite razgovor sa svim kandidatima u ugodnom tonu, pošaljite im povratnu informaciju na kraju selekcijskog postupka i sačuvajte ih u svojoj bazi životopisa.

Ukoliko se otvori potreba za novim zapošljavanjem (ili kandidat kojeg ste odabrali ne zadovolji vaša očekivanja), vjerojatno ćete poželjeti kontaktirati osobu koja je bila vaš 'drugi zbor'. Čemu trošiti vrijeme na još jedan selekcijski postupak, kada znate da već imate kvalitetnu osobu na raspolaganju?

Izvor: mashable.com 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.