Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Razgovor za posao: Pobijedite svoje najveće strahove!

Pobijedite nervozu i uspješno odradite intervju s poslodavcem.

Razgovor za posao: Pobijedite svoje najveće strahove!

Znojni dlanovi. Ubrzani otkucaji srca. Pritisak. Razgovor za posao mnogima je stresno iskustvo. Neovisno o tome pripremate li se za svoj prvi razgovor ili već imate iskustva, neki oblici treme uvijek su prisutni.

Monster je pobrojao nekoliko 'vječno prisutnih' strahova i savjete kako ih pobijediti:  

Strah: „Osramotit ću se!“

Osoba koja vas sada intervjuira jednom je i sama morala proći razgovor za posao. Pokušajte tu osobu zamisliti na njenom prvom razgovoru za posao i osjećat ćete se ugodnije.

Također, vodite se pravilom 'manje je više'. Ne pokušavajte biti stručnjak za sve, držite se onog što vam je poznato. Manje je sramotno priznati da nešto ne znate, nego pokušavati izmišljati odgovor.

Strah: „Analiziraju me!“

Razgovor za posao služi procjenjivanju kandidata. To je normalno i nije nešto čega biste se trebali bojati.  

Naravno, bit ćete pristojni, ali to nipošto ne znači da ćete glumiti nešto što niste! Budite svoji, a ne slika onoga što mislite da poslodavac želi (pogotovo zato jer su te pretpostavke često puta pogrešne).

Uostalom, ne želite raditi tamo gdje vas ne prihvaćaju onakvima kakvi jeste. Imajte na umu da i vi analizirate svog poslodavca te procjenjujete jesu li ovo ljudi za koje želite raditi.

Strah: „Zaboravit ću ključne stvari koje želim reći!“

Vjerojatno ćete neke stvari zaboraviti spomenuti. Tome možete doskočiti na dva načina: prvi je da već prilikom prijave na oglas pošaljete molbu ili prezentaciju u kojoj navodite svoja najvažnija postignuća.

Drugi način je da nakon razgovora za posao poslodavcu pošaljete pismo zahvale i u njemu navedete informacije koje bi mu mogle biti bitne, a niste ih spomenuli tijekom razgovora za posao.

Radite li ovo posljednje, vodite računa da navedete samo informacije koje su ključne za tu radnu poziciju, a ne općenite podatke koji nisu primjenjivi na ovaj posao.  

Strah: „Ne znam što ću obući!“

Svakako pripremite odjeću za razgovor dan ranije. Provjerite vremensku prognozu, odaberite odjeću i obuću koja je čista i uredna, ali i u kojoj se provjereno osjećate udobno.

Dođite na razgovor deset minuta ranije. Dovoljno ste uzbuđeni da nije potrebno povećavati stres kašnjenjem.

Strah: „Neću dobiti posao!“

Posao će dobiti samo jedan kandidat, ali to vas i ostale kandidate ne čini gubitnicima. Umjesto da grčevito razmišljate o tome koliko želite ovo radno mjesto, iskoristite energiju kako biste pokazali najbolje od sebe na razgovoru za posao.

Može vam pomoći ako pokušate zamisliti da ste posao već dobili i da sada dolazite razgovarati o 'formalnim detaljima'. Ili upotrijebite neku drugu vrstu maštarije, koja će vam pomoći da zamislite kako je situacija manje dramatična nego što vam se čini. Naravno da je razgovor za posao bitan, ali ako spadate među ljude koje hvata panika pri samoj pomisli na ozbiljnost situacije, zašto si ne biste pomogli zamišljanjem da nije sve tako strašno?

Možda zvuči neobično, ali pokušajte se zabaviti. Neka razgovor bude ugodno iskustvo. Koncentrirajte se na sugovornika, pokušajte se povezati s njim kroz dijalog, postavljanje pitanja i aktivno slušanje onoga što vam govori, a manje brinite o sebi i dojmu koji ostavljate.

Kad razgovor završi, ukratko promislite kakav dojam je poslodavac ostavio na vas, jeste li rekli sve što ste željeli, a zatim otpustite te misli, otiđite u kratku šetnju ili učinite nešto čime ćete se nagraditi. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.