Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zašto zaposlenici dolaze na posao i kada su bolesni?

Dijelom je razlog novac, ali i osjećaj krivnje radi prebacivanja posla na kolege.

Zašto zaposlenici dolaze na posao i kada su bolesni?

Sezona gripe i viroza počinje u listopadu i provlači se do veljače. U to doba godine mnogi će s temperaturom, kašljem i prehladom sami sebi postaviti pitanje: Trebam li ići na posao?

Doći bolestan na posao nije dobra odluka, kako za vas, tako ni za vaše kolege. Osim što smanjujete vlastitu produktivnost dovodite u opasnost i kolege koje možete zaraziti. Najzanimljivije od svega, istraživanja rađena na ovu temu potvrđuju da je manja financijska šteta za vas i poslodavca ako ostanete doma, nego ako na radno mjesto dolazite bolesni. 

Postoje dva glavna razloga zašto zaposlenici idu na posao kada su bolesni: 

  • ne žele razočarati kolege 
  • ne žele primiti nižu plaću 

Zaposlenici će doći na posao bolesni i onda kada smatraju da nisu zarazni.

Bolesni zaposlenici spremniji su ostati kod kuće ukoliko znaju da njihova odsutnost neće dodatno opteretiti kolege te kada znaju da postoji netko tko ih može zamijeniti.

Ipak, najzanimljiviji je podatak da će zaposlenik koji je bolestan biti spremniji ostati kod kuće ukoliko radi za iskusnog menadžera

Izvor: theatlantic.com 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.