Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Za stvaranje prvog dojma potrebno je svega 7 sekundi

Koliko uistinu poznajete sebe? Koji faktori utječu na stvaranje prvog dojma? Kako razviti vlastiti potencijal u svrhu poslovnog razvoja?

Za stvaranje prvog dojma potrebno je svega 7 sekundi

Osmjehnete li se nekome prvi, 97-postotna je šansa da će vam ta osoba uzvratiti osmjehom!

Ovaj podatak potvrđuje svu važnost neverbalne komunikacije u stvaranju prvog dojma i tek je djelić opsežne teme o ljudskim potencijalima, predstavljene na 2. H2H (human to human) konferenciji 'Ženski potencijal u poduzetništvu i na tržištu rada', koja je održana u četvrtak u organizaciji Vis Animi centra za ljudske potencije i coaching te suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore. Zbog velikog interesa događaj je premješten u veći prostor što ukazuje na važnost edukacije, širenja informacija i razmjene iskustava na ovakav način.

Cilj konferencije dodatni je poticaj razvoja ljudskih potencijala u najbrže rastućem sektoru malog i srednjeg poduzetništva, ove godine sa posebnim naglaskom na neiskorišteni potencijal žena bez obzira jesu li same poduzetnice ili rade u nekoj organizaciji.

Konferenciju su otvorili Ivana Boban Jagodić, organizatorica konferencije i voditeljica Vis Animi Centra Zagreb, Josip Marinković iz Zajednice za razvoj ljudskih potencijala HGK te Ivana Čuljak iz Razvojne agencije Zagreb – TPZ.

Znate li tko ste i koje uloge 'igrate'?

„Kako bismo se znali postaviti prema drugima moramo biti svjesni tko smo mi sami. Razvoj 'osobnog poslovnog plana' i propitkivanje sebe za pojedinca su važni koliko i poslovni plan za kompaniju“, naglasila je Ivana Boban Jagodić.

Boban Jagodić istaknula je da svaki pojedinac u životu ima nekoliko različitih privatnih i profesionalnih uloga koje nemaju nužno iste sustave vrijednosti. Njihovo osvještavanje te česta prilagodba važan su čimbenik u našem profesionalnom razvoju i kvalitetnim odnosima u poslovnoj zajednici, pogotovo iz razloga što uloge koje 'igramo' odražavaju naše osobne vrijednosti i uvjerenja.

„Tko sam ja, tko želim biti i što želim time postići, pitanja su koja se moraju svakodnevno postavljati. Bitno je udovoljiti sebi jer na druge projiciramo ono što mi sami jesmo. Zato je važno utvrditi što možemo učiniti za sebe kako bismo više mogli ponuditi našim klijentima ili poslovnim partnerima“, zaključila je Boban Jagodić.

Prvi dojam: Znate li iskoristiti nepovratnih 7 sekundi?

Sanja Gomuzak iz agencije za mistery shopping Heraklea Zagreb naglasila je da u stvaranju prvog dojma sudjeluje nekoliko bitnih faktora: osmjeh, dress code, pogled, aktivno slušanje sugovornika, korištenje njegovog imena prilikom razgovora te ulazak u sugovornikov 'osobni prostor'.

„Ono što je važno kod svih ovih elemenata je podsvijest. Ponekad ne znate zašto vam osoba 'nije sjela'. Najčešće, to je zato jer kod nje niste doživjeli neke od ovih osnovnih elemenata“, istaknula je Gomuzak te napomenula kako u razgovoru s klijentima ili poslovnim partnerima u 'zamku' najčešće upadamo kada već unaprijed znamo ili pretpostavljamo što nam sugovornik želi reći, zbog čega prestajemo obraćati pažnju na informacije koje nam pruža. Istovremeno, to je trenutak u kojem zapostavljamo vlastitu neverbalnu komunikaciju, čime sugovorniku šaljemo pogrešnu poruku da ga ne slušamo ili da nismo u stanju prepoznati njegove potrebe.

„Osmjeh je najvažniji element neverbalne komunikacije te jedini koji aktivira sve ostale elemente. Stoga je svaki prvi kontakt najbolje započeti osmjehom“, savjetovala je Gomuzak.  

Predavači iz Zagreba, Rijeke, Vinkovaca i Novog Sada, mahom stručnjaci s veliki praktičnim iskustvom, sa sudionicima konferencije podijelili su i niz drugih znanja o ulozi lidera, njihovom utjecaju na zaposlenike i poslovne rezultate, a zanimljiva rasprava povela se i na temu jesu li bolji lideri muškarci ili žene, te kakva je danas uloga žena u businessu 21. stoljeća. Događanje od početka ima regionalni karakter pa je osim teme 3. konferencije u Zagrebu najavljeno i širenje izvan granica Hrvatske i održavanje 1. H2H konferencije u regiji.

Sudionici konferencije složili su se da uloga i važnost žena u poslovnoj zajednici raste, ali i da na osobni profesionalni uspjeh ne utječe spol već svijest o vlastitim vrijednostima te kontinuirano ulaganje u njihov razvoj.

Sponzori konferencije su PBZ, AVL-AST, Backstage studio, Torte Tina, Nextbike, BIZkoshnica, Muzej iluzija, Quantum ICT i agencija Jagma, a događaj je podržala Razvojna agencija Zagreb i strukovna udruga HR centar. Medijski pokrovitelji su portal Moj Posao su časopis Zaposlena i časopis Poduzetnik.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.