Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Jake strane starijih zaposlenika

Samostalni su, ne traže stalno povratne informacije i možete učiti od njih.

Jake strane starijih zaposlenika

Ako ste na menadžerskoj poziciji, a mladi, može vam se činiti da imate pametnijeg posla nego učiti od stariji zaposlenika, međutim njihovo životno i radno iskustvo čini ih odličnim i samostalnim zaposlenicima koji zaslužuju vaše poštovanje.

Možda ste nadređeni starijim zaposlenicima. Vjerojatno ih jako cijenite, ali smatrate da u određenim stvarima 'kaskaju' za mlađim generacijama?

Nemojte upasti u zabludu mnogih mladih menadžera koji misle da su stariji zaposlenici skloniji greškama u poslu. Jednako tako, stil vođena starijih zaposlenika trebao bi se razlikovati od pristupa koji imate prema svojim vršnjacima ili mladim zaposlenicima.

Mlađi zaposlenici traže redovite povratne informacije, dok će starijim zaposlenicima to značiti samo ometanje u radu. Ipak, i među starijima ima onih koji će cijeniti fleksibilno radno vrijeme ili otvorene urede, što je inače karakteristično za mlađe zaposlenike.

Dodatni je izazov što starije zaposlenike ne može zastrašiti 'autoritet' mladog menadžera i to već u početku jasno daju do znanja. Sukobljavanje u ovakvim situacijama nema previše smisla. Umjesto toga, pokažite svojim starijim kolegama da ih poštujete, cijenite njihovo znanje i pokušajte učiti od njih. Njihovo radno i životno iskustvo je bogato, oni vam sigurno mogu proširiti vidike, a jednom kada ih potaknete da s vama nesebično podijele svoje znanje i vaša će karijera neizbježno krenuti uzlaznom putanjom. 

Želite li angažirati starije zaposlenike, vodite se individualnim pristupom. Jedino ćete izgradnjom kvalitetne veze potaknuti čovjeka da pokaže interes za vaše ciljeve te da se angažira u njihovom ostvarivanju.

Iskoristite njihovo iskustvo: neka budu mentori novim ili mlađim kolegama i prenose svoje bogato znanje. To je odlično za tvrtku jer omogućava protok znanja, a dobro je i za starije zaposlenike jer pokazuje da se njihovo iskustvo cijeni.

Stariji zaposlenici gotovo su uvijek vjerniji poslodavcu od mlađih kolega. Zbog toga ih je odlično uzimati u obzir kada su u pitanju dugoročni planovi – na primjer razvoj novog odjela koji bi na duge staze trebao osiguravati veću profitabilnost.

Mnogi mladi šefovi neopravdano pretpostavljaju da će stariji zaposlenici biti manje produktivni od svojim mlađih kolega. Istina je suprotna. Naime, stariji zaposlenici obično brže obavljaju posao.

Iako nam mediji redovito serviraju vijesti o mladim i uspješnim poduzetnicima i inovatorima, prava je istina da dobre i velike ideje češće dolaze od starijih ljudi. To je i logično, kada uzmete u obzir njihovo golemo životno iskustvo.

Naravno, i stariji zaposlenici vole povratne informacije, ali u rjeđoj mjeri nego mlađi. Konstruktivnu kritiku neće shvatiti toliko osobno kao njihovi mlađi kolege, što je prednost, ali nije poziv da ih samo kritizirate. Dijelite pohvale svim zaposlenicima, neovisno o dobi, pokazujte da cijenite njihove napore.

I za kraj, upoznajte svoje zaposlenike i prilagodite svoj stil vođenja njihovim individualnim potrebama. U kontekstu povećanja produktivnosti i veće angažiranosti zaposlenika to je ključna vještina. Umjesto da inzistirate na svom autoritetu i temeljite ga na poziciji nadređenog, pokažite interes i razumijevanje za ljude koje krasi veliko praktično iskustvo. Isplati se!

Izvor: bbc.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.