Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

"Raznolikost unutar kompanije čini temelj uspješnog razvoja i konkurentnosti na tržištu"

"Kvalitete koje kod kandidata tražimo su oduvijek jednake – tražimo ljude voljne učenja, fleksibilne, proaktivne i inovativne, koji vole istraživati te su spremni entuzijastično se primiti u koštac sa svim izazovima."

"Raznolikost unutar kompanije čini temelj uspješnog razvoja i konkurentnosti na tržištu"

Philip Morris Zagreb slavi 10 godina poslovanja u Hrvatskoj. O poslovnim i planovima zapošljavanja u bliskoj budućnosti razgovarali smo s Marinom Mlinarićem, Direktorom ljudskih potencijala za regiju Srednja Europa-Jug u Philip Morris Zagreb. 

Do kraja godine planirate zapošljavati. Možete li nam otkriti malo više informacija?

Do kraja godine ćemo zapošljavati na poziciji Stručnog suradnika za razvoj poslova, a uz nova zaposlenja, važno je napomenuti da i unutar naše organizacije radimo na brojnim internim razvojima karijera naših zaposlenika, pomno osluškujući njihove želje i sposobnosti te time podržavajući i usmjeravajući njihove daljnje razvojne putove. S tim u skladu, unutar naše organizacije veoma je naglašeno i prisutno interno promoviranje, putem kojeg se postojećim zaposlenicima otvaraju mogućnosti napretka unutar kompanije, osobito u tzv. "domino" razvoju karijere, kad zaposlenik s manje radnog iskustva preuzima poziciju nadređenog kolege, koji je pak preuzeo neku drugu poziciju unutar organizacije, kako unutar Philip Morris Zagreb tako i unutar grupacije Philip Morris International u drugim zemljama.

Postoje li određene inovacije u vašem selekcijskom postupku koje ste razvili tijekom godina zapošljavanja i kako su vam one točno olakšale pronalaženje talentiranih kadrova te bolju selekciju kandidata?

Tijekom ove godine počeli smo koristiti specijaliziranu aplikaciju koja na vrlo inovativan i interaktivan način postavlja kandidatu oko 20 situacijskih pitanja koja simuliraju izazove s kojima se kandidat susreće na terenu. Aplikacija je pritom u potpunosti prilagođena poziciji koju popunjavamo, te služi prije svega kao dodatni alat u procesu selekcije. Obzirom da se ocjenjuju razne kompetencije kandidata, poput učenja u hodu, brzine savladavanja i rješavanja problema te usredotočenosti na klijenta, ova aplikacija nam je postala izvrstan i gotovo neizostavan dodatak u stvaranju cjelokupne slike kandidata. 

Utječu li promjene u vašoj industriji i na strategiju privlačenja talenata? Na što ste se fokusirali do sada, a na koje ćete kvalitete kandidata posebno obraćati pažnju u budućnosti?

Naš pristup privlačenju talenata je u nekim segmentima zadržao ranija usmjerenja, ali jednim se dijelom i naravno promijenio, radi vanjskih utjecaja, promjena unutar industrije ili trendova koji na nju utječu. Pritom smo zadržali usmjerenost na održavanje naših predstavljanja kompanije na fakultetima izravno komunicirajući sa studentima. Sudjelujemo i na sajmovima, doduše u manjoj mjeri, ali prvenstveno zato što prilikom prezentacija na fakultetima možemo kroz otvoreniji pristup predstaviti svoju kompaniju te već tada sakupiti određen broj životopisa potencijalnih kandidata za nova radna mjesta. Kvalitete koje kod njih tražimo su oduvijek jednake – tražimo ljude voljne učenja, fleksibilne, proaktivne i inovativne, koji vole istraživati te su spremni entuzijastično se primiti u koštac sa svim izazovima. Orijentirani smo na privlačenje ljudi sa potencijalom za rast, za koje vjerujemo da će dati dodatnu vrijednost kompaniji. Razvojem novog programa "Unlimit Yourself at PMI", razvili smo više internih i eksternih kanala komunikacije, njegujući otvoreniji pristup, s više sadržaja i većim spektrom aktivnosti, usmjerenih prema našim potencijalnim budućim zaposlenicima, ali i prema kolegama koji su već dio kompanije. 

Kao i neke druge veće kompanije razvijate vlastiti program prakse koji vam pomaže u privlačenju talentiranih zaposlenika već tijekom studiranja. Je li ovakav oblik regrutiranja budućnost poslovnog svijeta? Kakve to mogućnosti ostavlja starijim zaposlenicima, odnosno, isključuje li to mogućnost da i oni dobiju priliku razvijati svoju karijeru unutar uspješnih (internacionalnih) kompanija?

Ne mislimo da jedan oblik regrutiranja onemogućuje ili oduzima prednost nekom drugom. Neke kadrove zapošljavamo iz programa prakse, neke druge iz oglasa, kroz reference naših zaposlenika i tako dalje. Činjenica jest da su na određenim pozicijama potrebna specifična znanja i ekspertize koje će vjerojatno biti prisutnije kod zaposlenika s više radnog iskustva. U tom kontekstu nijedna dobna skupina nije automatski isključena iz našeg procesa zapošljavanja. Kao i kod zaposlenika koji su već dio našeg tima, tako i u samom zapošljavanju, veliku pozornost dajemo ozračju jednakih šansi za sve. Primjerice, kad otvaramo mjesta za studentsku praksu koja traju između tri do šest mjeseci, svakom od studenata dodjeljujemo zasebnog mentora te ih ravnopravno uključujemo u dnevne zadatke i aktivnosti. Praksa nije zamišljena tek kao ispomoć stalno zaposlenima, već im doista omogućuje visok nivo učenja, odgovornosti i mogućnosti sudjelovanja, dapače i tijekom velikih i zahtjevnih projekata.

Dobitnik ste Certifikata Poslodavac Partner. Koliko vam je važno priznanje ovakve vrste i kako takva priznanja koristite u povećanju angažiranosti svojih zaposlenika te privlačenju talentiranih kadrova?

Vrlo smo ponosni što je dodjelom Certifikata Poslodavca Partnera prepoznata naša predanost i kvaliteta upravljanja ljudskim potencijalima, a koliko su naši zaposlenici već snažno angažirani upravo se i potvrđuje ovim statusom. Svima njima, neovisno o njihovom radnom iskustvu unutar kompanije ili prethodnim iskustvima, pristupamo upravo kroz partnerski odnos. Štoviše, izrazito potičemo i držimo do raznolikosti unutar naše kompanije, jer smo sigurni da to čini temelj našeg uspješnog razvoja i konkurentnosti na tržištu. Našu strukturu zaposlenika sačinjavaju žene i muškarci u jednakom omjeru, i to ne samo gledajući ukupan broj zaposlenika unutar organizacije, već i u samom menadžmentu. Uz to, u našoj su kompaniji zaposleni stručnjaci različitih dobnih skupina, porijekla, obrazovanja i radnih iskustava. Kod svih vrednujemo najprije njihov trud, zalaganje, znanje, sposobnosti i rezultate, vodeći brigu da im osiguramo najbolje uvjete za rad i razvoj. 

Koji savjet biste podijelili s kandidatima koji dolaze na intervju u Philip Morris Zagreb? 

Provedite istraživanje o kompaniji i o otvorenome radnom mjestu. Definirajte razloge i primjere iz vašeg iskustva koji vas čine idealnim kandidatom. Istražite povijest tvrtke i proizvoda, informirajte se o postignućima, uspjesima i ciljevima. Nemojte se bojati postaviti izravna pitanja, aktivno slušajte te pokažite samopouzdanje i vjeru u sebe. Zapravo, budite ono što jeste te pokažite sav svoj potencijal, siguran sam da uspjeh neće izostati.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.