Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što napraviti kada izgubite živce na poslu

I kako to spriječiti u budućnosti.

Što napraviti kada izgubite živce na poslu

Svi znamo da je najgore što možemo napraviti rasplakati se na poslu. Svatko od nas želi zadržati ugled i profesionalnost na radnome mjestu, ali barem jednom u životu dogodi se da upravo na radnome mjestu potpuno izgubimo kontrolu, slomimo se i prikažemo u izdanju koje smo se toliko trudili izbjegavati.

Nije bitno jeste li imali loš dan, je li vas naljutilo usporeno računalo, razgovor s kolegom ili neprimjereni komentari tijekom važnog sastanka, jednostavno se dogodi: emocije su prevladale i jednostavno se ne možete kontrolirati.

Utješna je vijest da čak ni takva situacija sama po sebi ne mora ostaviti nikakve loše posljedice, dokle god znate kako se postaviti jednom nakon burne reakcije:

Nemojte se kritizirati, samo ste čovjek

Jednostavno prihvatite činjenicu da se to dogodilo. Možda ste se malo osramotili, možda je sve skupa izgledalo neprimjereno, ali čovjek ste, a griješiti je ljudski.

Prestanite se kritizirati. Još važnije, nemojte se kritizirati pred drugima. Što prije vi tu situaciju ostavite iza sebe i krenete dalje, veća je šansa da će i drugi učiniti isto.

Definirajte svoje 'okidače'

Neugodno je imati emocionalni slom u uredu, ali još uvijek nije kraj svijeta, barem ako vam se to ne događa često. A kako se ne bi događalo često, potrebno je definirati stvari koje vas lako bacaju iz takta, dovode do ludila, tjeraju u suze, rasprave ili svađe.

Često puta nije konkretna situacija ta koja uzrokuje naš bijes, već je ona samo 'okidač' za bijes koji se u nama nakuplja iz nekog drugog razloga ili vas asocira na neki sličan događaj/osobu zbog kojeg gubite živce.

Analizirajte svoje ponašanje, pokušajte utvrditi koliki je vaš prag tolerancije i u kakvim situacijama, kako biste eksplozivne reakcije na radnome mjestu sveli na minimum.

Postavite plan za ubuduće

Jednom kada ste definirali što vas 'izbacuje iz takta' pripremite teren za ubuduće.

Ako na posao imate običaj dolaziti mrzovoljni, možda je dobro rješenje ustati ranije i uvesti male jutarnje rituale koji će vam pomoći da lakše uplovite u radni dan.

Imate li posla s kolegom koji vam iz nekog razloga ide na živce, porazgovarajte i pronađite oblik suradnje ili komunikacije gdje ćete se manje izlagati sukobima, a da posao pritom ne trpi.

Ispričajte se

Sada dolazimo do dijela kojeg se vjerojatno najviše užasavate: isprika bilo kome na koga je vaš incident utjecao.

Isprika je ključan dio procesa. Čak i ako duboko u sebi vjerujete da ste burno reagirali s razlogom, imajte na umu da se isprika odnosi na vašu reakciju, a ne na vaš stav (koji vjerojatno i dalje ostaje isti).

Koliko god vam bilo neugodno ili teško ispričati se, nakon toga ćete se sigurno osjećati bolje, a i to je najbrži način da vaši kolege što prije zaborave na incident. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.