Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Jesu li muževi krivi što žene nemaju karijeru?

Danas više nije neobično da muževi preuzimaju brigu o djeci i kućanstvu - u konačnici - ako nema tko drugi, onda tu ulogu mora preuzeti muž, no žene tek rijetko imaju tu privilegiju.

Jesu li muževi krivi što žene nemaju karijeru?

Koliko se žene doista mogu posvetiti karijeri, analizirali su stručnjaci s Harvard Business School, prenosi index.hr.

Osnovni zaključak je da žene ne zapuštaju svoju karijeru zato što su rodile već zato što su svoju roditeljsku ulogu stavile ispred uloge zaposlene žene: često ne svojom voljom već iz potrebe s obzirom da se nitko drugi (suprug) nije bio spreman posvetiti tom poslu.

Nitko pritom ne kaže da je majčinska uloga, odnosno uloga roditelja, manje važna od poslovne, no s dobrom organizacijom svaka žena koja to želi može imati i karijeru i sretnu obitelj.

Za ovu je studiju stoga ispitano više od 25.000 muškaraca i žena koji su završili Harvard - svi su odreda u svojoj mladosti stremili da će jednog dana ostvariti zavidnu karijeru, no što se s tim planovima dogodilo vidjelo se kada su ti ljudi došli u srednje godine.

Tako se većina muških ispitanika danas nalazi na visokim pozicijama u tvrtkama u kojima rade, imaju znatno veće odgovornosti i puno su više posvećeni svojim poslovima, za razliku od znatno manjeg brojim žena na istim ili sličnim pozicijama. 

Kako je istraživanje pokazalo, to nije zato što su žene samovoljno prepuštale glavne uloge muškarcima ili su odlučile raditi manje plaćene poslove s manjim odgovornosti. Samo 11 posto ispitanih žena samovoljno se odlučilo zanemariti ili zamrznuti svoju karijeru kako bi se posvetile majčinstvu. 

Njih čak 74 posto, danas u dobi između 32 i 48 godina starosti, nastavilo je sa svojim karijerama te danas u prosjeku rade 52 sata tjedno.  Međutim, ne bez odricanja.

Većina tih žena unaprijed je znala da će nakon diplome započeti karijeru koju žele te su svoj život podredile tom cilju, i s tim su ciljem izabrale muškarce za koje su se udale - muškarce koji će cijeniti njihovu karijeru i biti spremni ravnopravno podijeliti obiteljske dužnosti. No - unatoč obećanjima svojih supruga, od tih 75 posto karijeristica samo 35 posto njih doista uživa u blagodati ravnopravnih supruga i očeva. Drugim riječima - 40 posto njih ostalo je kratkih rukava jer su muževi tijekom godina ipak odlučili staviti mnogo veći naglasak na svoju karijeru.

Rezultati među muškim ispitanicima još su i porazniji s obzirom da je čak 86 posto njih izjavilo kako njihove supruge uglavnom brinu o svemu što se tiče njihovih obitelji. Osim zarade.

Što kaže generacija Y

Spomenuti rezultati tiču se dviju popularno znanih generacija - Baby boomera (rođeni između 40.-ih i 65.ih godina prošlog stoljeća) i Generacije X (oni rođeni između 1965. i 1980. godine), no što je s Generacijom Y?

Zanimljivo je da i oni uglavnom dijele ovo uvriježeno mišljenje.

Tako  50 posto mlađih ispitanika ove studije smatra kako će u potpunosti biti posvećeni svojoj karijeri, a čak dvije trećine njih, dakle 75 posto, smatra kako će o njihovoj djeci i obiteljskim dužnostima brinuti supruge. 

Tako ostaje logično predviđanje da će žene i dalje zapostavljati karijeru zato što za nju neće imati podršku supruga.

Studija također pokazuje kako se na najvišim pozicijama u velikim tvrtkama i korporacijama nalazi jako mali broj žena, i to su uglavnom žene bez djece (obitelji), i tek manji broj njih kojima su supruzi ti koji brinu o djeci.

To naravno ne znači da majke nisu prisutne u odgoju i obitelji, već to da u njihovoj obitelji postoji netko tko svakodnevno izvršava obiteljske dužnosti. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.