Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Švedska: Pauza uz kavu, kolač i čavrljanje s kolegama je obavezna

Je li u tome tajna uspjeha ove skandinavske države, pita se BBC.

Švedska: Pauza uz kavu, kolač i čavrljanje s kolegama je obavezna

U mnogim švedskim kompanijama za sve je radnike obavezno da dio radnog vremena malo zastanu s radom i obave popularnu "fiku". Fika slobodnim prijevodom sa švedskog znači pijenje kave, jedenje kolača i čavrljanje. 

"Duboko je ukorijenjena u našoj kulturi", kazao je Matts Johansson, vlasnik lanaca kavana Da Matteo te dodao kako većina Šveđana obavljaju "fiku" nekoliko puta na dan. "Druže se s ljudima, jedu fine domaće kolače i piju sjajnu kavu. To je kao odlazak u pub u drugim zemljama", rekao je Matts Johansson. Mnoge švedske tvrtke imaju određene obavezne odmore za "fiku", a zaposlenici čak dobiju i besplatnu kavu. 

Ne može se točno utvrditi koliko takve pauze utječu na produktivnost radnika, ali prema istraživanju OECD-a o produktivnosti u 38 zemalja Švedska se smjestila na visoko 11. mjesto pa se može zaključiti da ne odmažu previše, prenosi Večernji list. 

U švedskoj tradiciji "fiku" je činilo sedam tradicionalnih kolača, no u današnjem užurbanom svijetu u kojem nema mjesta za previše "plandovanja", njihov se broj smanjio.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.