Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nepravda na radnom mjestu dovodi do sabotiranja posla

Doživljaj (ne)pravde na radnom mjestu: Odgovornost rukovoditelja ili HR stručnjaka?

Nepravda na radnom mjestu dovodi do sabotiranja posla

Prvo predavanje u novoj godini, Udruga U4HR u suradnji s HUP-om započela je s predavanjem profesora Zorana Sušnja na temu Doživljaj (ne)pravde na radnom mjestu. Što je organizacijska pravednost? Zašto nam je do nje stalo? Kako oblikujemo percepcije pravednosti? Diplomirani psiholog tijekom predavanja je nastojao odgovoriti na ova i brojna druga pitanja.

Ljudi su strašno osjetljivi na nepravdu, naročito starije osobe koje su tijekom svog radnog vijeka 'odigrale mnogo utakmica'. Mlađi se lakše prilagođavaju na različite situacije, pogotovo ako se radi o prvom zaposlenju. Organizacijska pravednost je subjektivna, odnosno očituje se kao stupanj u kojem zaposleni vjeruju da su tretirani fer.

Princip pravednosti prikazan je kroz Adamsovu teoriju pravednosti gdje se ista gleda kao omjer uloženog i dobivenog na radnom mjestu. U smislu uloženog se ne gleda samo svakodnevni dolazak na posao, nego i radno vrijeme, diploma, znanje, dok se dobiveno ne gleda samo kroz plaću nego i beneficije (bilo materijalne ili nematerijalne). Osjećaj nepravde na radnom mjestu (npr. potplaćenost) dovodi do ljutnje i frustracije te na kraju odlaska iz organizacije. Uz to, osoba smanjuje svoje ulaganje u radne zadatke.

Zadatak rukovoditelja i HR stručnjaka je da kod donošenja bitnih odluka uključe zaposlenike kako bi osjetili pravednost kakva god odluka donesena. Isto tako, postupci u organizaciji moraju biti takvi da je moguće uložiti žalbu,

Postavlja se pitanje, zašto je u poslu važna percepcija pravednosti? Što to donosi organizaciji?

Posljedice nepravde u praksi mogu biti dobre, loše i opasne te se iste vrlo brzo vide u stavovima prema poslu, organizaciji i vodstvu. Pravednost je važna za motivaciju, a motivirani zaposlenici su spremni na dodatan rad i angažman na radnom mjestu.

Profesor navodi kako se loše posljedice nepravde vide u sabotaži radnih zadataka, zloupotrebi radnog vremena i informacija, prihvaćanju mita, krađi, ali i u međuljudskim odnosima – sukobi, tračanje, neposluh, svađe. Nepravda može dovesti i do fluktuacije zaposlenika.

Za organizaciju je važno da se osjeti klima pravednosti jer su reakcije veće na kolektivnu pravednost nego na individualnu budući da zaposlenici unutar timova dijele svoja iskustva. Osjećaj kolektivne pravednosti je dobar jer su timovi odaniji, zadovoljniji, bolje odrađuju posao, imaju manje izostanaka i spremniji su pomagati jedni drugima.

Zoran Sušanj je predavanje završio zaključkom da nikada neće biti procesa i sustava u kojima će svi biti zadovoljni i osjećati pravednost. No, poštivanjem načela pravednosti ipak se osjete bolji rezultati.

Propustili ste predavanje? Pratite redovito obavijesti na stranicama Udruge te na službenoj Facebook stranici te na vrijeme rezervirajte svoje mjesto!

Niste još član Udruge U4HR, a zanima vas područje upravljanja ljudskim potencijalima i voljeli biste nam se priključiti? Registrirajte se kao član!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.