Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Koliko bi trebale zarađivati domaćice u Hrvatskoj

Posao domaćice često se obezvrjeđuje, a nerijetko ga svaka žena obavlja sama po dolasku kući iz tvrtke u kojoj je zaposlena.

Koliko bi trebale zarađivati domaćice u Hrvatskoj

Danas.hr okvirno je izračunao koliko bi svaka domaćica trebala zarađivati da za ovaj posao prima plaća.

Radni dan domaćice uvijek započinje prije nego onaj svih drugih ukućana. Ona je ta koja pali grijanje, priprema doručak, odvozi djecu u školu ili odlazi u nabavku, kuha ručak, pere, pegla, sprema, igra se s mališanima ili pomaže u rješavanju domaćih zadataka starijoj djeci. Tome treba dodati i brigu o kućnom ljubimcu. 

Amerikanac Steven Nelms je na svom blogu Weareglory.com pokušao doći do iznosa koji bi morao platiti osobu koja bi obavljala domaćinske poslove njegove supruge i došao je do iznosa od 73.960 dolara godišnje. No, to su Sjedinjene Države.

Pokušavajući napraviti izračun za Hrvatsku, za primjer su uzete cijene iz Zagreba koje su veće od primjerice onih u Osijeku ili nekom drugom hrvatskom gradu.

Vlasnica obrta Jedem doma Željka Maras kaže da kod njih četveročlana obitelj tjedno može imati kuhani obrok za 700 kuna. Riječ je o gospođama s visokim standardima kuhanja koje ujedno i nabavljaju hranu za ručak.

Uzmemo li u obzir da obitelji kuhaju tijekom cijele godine, iznos koji bi kućanica trebala dobiti za nabavu i kuhanje je 33.600 kuna.

Zaposlenice “Jedem doma” spravljaju i kolače i torte te slana jela za rođendane pa tako jedan njihov srednji paket (sa svim tim, za 15 ljudi) košta 550 kuna. Za dvoje djece i dva rođendana iznos godišnje seže do 2200 kuna.

Doda li se tome proslava godišnjice braka iznos je veći, a ne slave li se rođendani mame i tate, manji. Naravno, postoje tu i privatne osobe koje takve djelatnosti naplaćuju po nešto nižim cijenama.

Tražeći osobu koja bi četveročlanoj obitelji tjedno prala rublje i glačala, za primjer je, između mnogobrojnih oglasa, na kraju uzet paket osobe koja taj posao, uz odvoz i dovoz 'sređene' odjeće, naplaćuje 250 kuna.

Uzmete li u obzir da kućanica pere i glača tijekom cijele godine riječ je o iznosu od 12 tisuća kuna. Naravno, uvijek je moguće poslužiti se javnim samouslužnim praonicama koje pranje 9 kilograma rublja naplaćuju 25 kuna, a sušenje od 10 minuta dodatnih 5 kuna.

Cijene čišćenja stanova, kad je riječ o uslugama privatnih osoba, kreću se od 30 do 35 kuna po satu. No, u agencijama se domaćice za taj posao mogu iznajmiti i po 60 ili čak 65 kuna po satu.

Za stan od 65 metara četvornih i cijenu od 35 kuna po satu, uz generalno čišćenje jednom tjedno u trajanju od 10 sati, cijena će mjesečno iznositi 1400 kuna, a godišnje će iznos doseći i 16.800 kuna.

Cijene osoba koje čuvaju djecu kreću se i do 4 tisuće kuna, a Danas.hr za primjer je uzeo iznos od 3 tisuće kuna pa tako godišnje čuvanje jednog djeteta stoji čak 36.000 kuna.

I naravno, kućni ljubimac. Usluga šetanja psa može se pronaći za 25 kuna po satu ili pak za 20 kuna sat i pol šetnje po jednom psu. 

Uzmemo li da kućanica šeće psa sat i pol vremena dnevno, u ovoj prijestupnoj godini to bi koštalo 7320 kuna.

Kada se svi ovi troškovi zbroje, posao koji kućanice obavljaju godišnje vrijedi 107.920 kuna što bi mjesečno iznosilo 8.993,22 kune. Govorimo li o bruto iznosu, domaćica u Zagrebu koja je inače majka dvoje djece, trebala bi zarađivati više od prosječne plaće – 6.985,78 kuna neto.

Naravno, ulogu domaćice može imati i suprug pa svi navedeni brojevi i obveze vrijede i za njega.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.