Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

5 tipova iritantnih kolega i kako izaći na kraj s njima

Jer ne možete uvijek birati s kim ćete raditi.

5 tipova iritantnih kolega i kako izaći na kraj s njima

Za razliku do prijatelja kolege ne možete birati. No, iako su prijateljstva na poslu uobičajena, podjednako su česti i slučajevi u kojima vam pojedini kolege doista idu na živce.

U svakoj kompaniji naići ćete barem na jednu osobu koja će vam biti iritantna i ne, to ne mora nužno biti vaš budući šef. Ipak, u pitanju je problem koji se lako može riješiti slijedite li ove savjete:

1) Kolega koji stalno upada u riječ

S vremena na vrijeme svi se nađemo pod određenim dojmom i uzbuđeno prekinemo nečije izlaganje kako bismo se nadovezali svojim iskustvom ili idejom, ali ovdje govorimo o nečem sasvim drugom: o osobi koja drugima stalno upada u riječ, neovisno o tome je li u pitanju sastanak, neformalni ili telefonski razgovor. Osim što je riječ o iritantnom ponašanju ovo otežava komunikaciju među kolegama, a time i kvalitetnu razmjenu poslovnih informacija.

Što učiniti?

Sljedeći put (neovisno o tome jeste li s kolegom 'jedan na jedan' ili u grupi) prvu upadicu ignorirajte. Ako se upadanje u riječ ponovi, ljubazno ali odlučno recite: „Molim te dozvoli da završim ono što sam htio/htjela reći, a zatim ću/ćemo rado saslušati i tvoje mišljenje. Dakle, kao što sam rekao/la…“

Zatim, ukoliko razgovarate u grupi, i govor tijela usmjerite prema ostalim kolegama (stopala, torzo, dlanove). Kada završite sa svojim izlaganjem, okrenite se kolegi koji ima običaj prekidati i na taj način mu dajte do znanja da je sada njegov red.

2) (Pre)znatiželjan kolega

S kolegama na poslu provodite 40 ili više sati tjedno, stoga je normalno da s vremenom odnos postane opušten, a atmosfera ležernija. Ipak, neki detalji iz vašeg života imaju pravo ostati samo vaši. Nažalost, uvijek će se naći netko tko ne misli tako i tko pokušava 'prijeći granicu', postavljati vrlo osobna pitanja o zdravlju, težini, ljubavnom statusu, visini plaće, obiteljskim odnosima ili bilo kojoj drugoj temi o kojoj vama nije ugodno raspravljati.

Što učiniti?

Ukoliko ne želite povrijediti osobu možete se nasmijati na postavljeno pitanje i odgovoriti nešto duhovito. Ponekad ćete ipak morati otvoreno dati do znanja da pitanje nije primjereno, a tada je najbolji izravan odgovor: „Radije ne bih govorio/la o tome“ ili „To je prilično osobno pitanje, radije bih da promijenimo temu“ i zatim jednostavno počnite pričati o nečem drugom.

3) Uredski klaun

Odlično je kada imate duhovitog kolegu! Osim kada to utječe na vašu produktivnost i kada je u pitanju osoba čije vam šale nisu smiješne te koja baš ništa ne shvaća ozbiljno.

Što učiniti?

Tajna je u ignoriranju. Kada kolega izjavi nešto 'duhovito' možete mu nakratko uputiti smješak, a zatim nastavite s poslom ili s temom o kojoj ste do tada govorili. Isto vrijedi i za pisanu komunikaciju: kada osoba napravi duhovitu upadicu jednostavno je ignorirajte i nastavite razgovor kako ste planirali.

4) Kolega mikromenadžer

Ovdje govorimo o kolegi koji se postavlja kao da vam je šef i provjerava jeste li odradili zadatak, poslali mail, popunili izvještaj ili tablicu a naravno, uvijek je tu i kada treba udijeliti 'konstruktivnu kritiku'. Ovo, osim što je iritantno na osobnoj razini, potkopava vaš autoritet u očima ostalih kolega ili bilo koje druge (nadređene) osobe.

Što učiniti?

Kako je u pitanju delikatna situacija razgovor je najbolje obaviti nasamo te izvan ureda, na 'neutralnom terenu'. Jednom kada s kolegom ostanete nasamo možete mu/joj reći: „Vidi se da si jako marljiva osoba i želiš da posao bude obavljen dobro i na vrijeme. To je stvarno odlično.“

Započnete li razgovor komplimentom veće su šanse da osoba dobro prihvati i drugi dio priče koji bi mogao zvučati otprilike ovako: „Ipak, tvoja konstruktivna kritika prilično se kosi s ciljevima koje sam definirao/la sa šefom i prioritetima koje imam. Iako cijenim tvoje mišljenje, cijenio/la bih i kada bi komentare na moj rad ograničio/la samo na onaj dio koji se tiče tebe i tvoje uloge u zadatku.“

5) Kolega zlostavljač

Mislite da je ovakvo ponašanje 'rezervirano' za školarce, ali zlostavljača nažalost ima i na radnim mjestima: to su oni ljudi koji upućuju zlobne komentare, stalno kritiziraju vaš rad, dovode u pitanje vaše procjene, ogovaraju vas ili rade još gore stvari.

Što učiniti?

Vaša reakcija ovisit će o stupnju maltretiranja. Ukoliko su u pitanju zlobni komentari ili 'pasivno-agresivni mailovi' pokažite osobi da vas ne može povrijediti te zlobne komentare u potpunosti ignorirajte ili smireno odgovorite „Ovo nije bilo lijepo“ ili „Bilo bi dobro da popričamo o tome uživo budući da očito imamo različito mišljenje o temi.“

Ovakve neugodne situacije s vremenom eskaliraju do mjere da je razgovor s osobom na 'višoj razini' neizbježan, bilo da je u pitanju vaš nadređeni ili HR stručnjak, posebno ukoliko vas koelga na sve moguće načine nastoji uvrijediti, poniziti, zastrašiti, ucjenjivati i slično.

Ukoliko se pak na ovaj način ponaša vaš nadređeni, potražite među ostalim menadžerima osobu u koju imate povjerenja i iznesite joj svoj problem te zatražite savjet. U takvoj situaciji dobro je i inicirati razgovor na najvišoj razini međutim, većina zaposlenika zazire od toga radi straha od 'osvete', gubitka posla i slično.

U tom slučaju, najbolje je da se posavjetujete s Udrugom mobbing i njihovim pravnim stručnjacima. Svaki korak koji poduzmete bolji je od toga da šutke trpite i ugrožavate svoje psihičko zdravlje. Zlostavljači ne smiju prolaziti nekažnjeno.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.