Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako raditi najviše u najmanje vremena

Pariz se nedavno identificirao kao grad s najkraćim radnim tjednom (30 radnih sati tjedno), a zna se da je Francuska poznata po tome što ima veću produktivnost od Velike Britanije.

Kako raditi najviše u najmanje vremena

Trener specijaliziran da omogući ljudima da učine više brže Mark McCartney, primijetio je da oni koji su napravili najviše vrijednog posla u najmanjem vremenu slijede set pravila. Ova se pravila nikada ne uče i većina nas se drži istih starih nesvjesnih (loših) navika.
Evo sedam pravila plus jedno bonus koja će vam pomoći da izvučete najviše učinjenog u najkraćem vremenu.

1. Nestanite

Zatvorite se u sobu kako biste bili izdvojeni od svega što vas ometa i kako biste se fokusirali na jedan zadatak u jednom periodu vremena. Zvuči prejednostavno, no pokušajte. Ako ste skloni raditi više poslova u isto vrijeme (multitasking), shvatit ćete da je ovo vrlo bolno. I istraživanja su pokazala da su oni koji rade mnogo poslova u isto vrijeme u stvari najgori u multitaskingu.

2. Ne borite se s distrakcijama

Oni koji rade stvari brže ne bore se protiv distrakcija jer – ne mogu. Umjesto toga oni rade u kratkim naletima, s visokim razinama usredotočene pažnje, tako da imaju benefite od zadovoljstva kako napreduju na nekom važnom projektu. Oni znaju da su bili uspješni kada mogu odgovoriti na jednostavno pitanje: ‘Što sam završio danas što je bilo važno i što je bilo važno za organizaciju?

3. Pojednostavite

Kako je Lao-Tzu rekao: ‘Da biste ostvarili znanje, dodajte stvari svaki dan. Kako biste ostvariti mudrost, uklanjajte stvari svaki dan’. Stoga, što možete prestati raditi? Navike nas navode da radimo stvari koje se ne moraju raditi. Probajte si ne natovariti previše zadataka prije nego se zapitate: Zbog čega je ovo uistinu važno?’ Često kažemo ‘da’ prije nego napravimo svjestan izbor. Što možete pojednostaviti? Smanjite e-mailove i izvještaje na minimum.

4. Pronađite svoj ritam

Razmišljajte ujutro. Iako se čini kao izazov obrisati e-mailove, umjesto toga provedite prvih sat vremena u danu razmišljajući o jednom ili dva važna zadatka koje morate obaviti. Pomaže da ih zapišete dan ranije – to postavlja jasne namjere, koje mozak voli jer se u tom slučaju može fokusirati na ono što je u njegovoj kontroli.

5. Ojačajte

Koliko vremena od cijelog dana provodite radeći stvari u kojima niste dobri? Više ćete posla obavljati puno brže ako aktivno organizirate svoju ulogu tako da se možete usredotočiti na ono u čemu ste dobri, još i bolje, prakticirajte da budete još bolji u onome u čemu ste dobri.

6. Pogledajte robote

Budite oprezni ako želite biti previše učinkoviti. Roboti su učinkoviti i oni preuzimaju poslove i pretvaraju industrije. Bolje se usredotočite na snagu, npr. rad na najvažnijem zadatku – koji zahtijeva da mislite i koji zahtijeva da budete kreativni.

7. Budite iskreni

Često je naše duboko uvjerenje ono koje nas zaustavlja od toga da više stvari učinimo u kraćem vremenu. Ukoliko se pronađete da redovito sjedite na dugim, slabo vođenim sastancima, ili stalno mijenjate jedan zadatak drugim, vjerojatno je da se borite s klasičnim problemom radnog mjesta u 21. stoljeću, koji trenutno prolazi kroz velike promjene.

Bonus  savjet – Izbjegavajte članke poput ovih

Lako je okrenuti se knjigama za samopomoć ako shvaćate osnovni paradoks. Nikada nećete napraviti sve stvari koje trebate ili želite u predviđenom vremenu. No, prestanete li čitate ovakve stvari, to bi mogao biti izvrstan početak.

Izvor: lijecnik.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.