Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

5 riječi koje je dobro uvrstiti u životopis

U malo vremena koje poslodavci posvete čitanju životopisa, koristan je svaki trik koji vas izdvaja iz mase. Dobra je vijest da ne trebate trošiti sate na vizualno atraktivan CV, već samo pametno istaknuti njegov sadržaj.

5 riječi koje je dobro uvrstiti u životopis

Većina hrvatskih poslodavaca jednom životopisu posveti manje od dvije minute, pokazalo je istraživanje MojPosao provedeno u ožujku ove godine.

Što poslodavac vidi u nepune dvije minute?

Ključne pojmove, kao što su ime i prezime, trenutna ili posljednja radna pozicija, datum početka i završetka rada i obrazovanje.

Ako su ove osnove zadovoljavajuće, kreće druga faza analize životopisa, a u tom trenutku doći do izražaja ključne riječi koje ste upotrijebili za opis svake pojedine radne pozicije.

Inc.com donosi neke riječi koje je dobro upotrijebiti u životopisu. Očekivano, naglasak je na jakim glagolima i akciji:

1) 'Stvorio sam'

Tvrtke zanimaju kandidati koji su inovativni i kreativni te oni koji se ne boje isprobati nešto novo i drugačije kako bi ostvarili ciljeve kojima tvrtka teži. Razmislite koju ste novu vrijednost stvorili na nekom od bivših poslova i spomenite to u svom životopisu.

2) 'Postigao sam'

Postignuća su ono najbolje što možete navesti u svom životopisu. Poslodavci cijene kandidate koji znaju sami sebe motivirati i ostvaruju konkretne rezultate. Iza vašeg rada neupitno stoje konkretni rezultati i nema ničeg lošeg ili umišljenog u njihovom isticanju.

3) 'Unaprijedio sam'

Svaki proces, sustav ili proizvod moguće je na neki način poboljšati. Ne mora biti u pitanju nešto revolucionarno, čak i sitne korekcije mogu jako pozitivno utjecati na konačne rezultate. Poslodavci preferiraju kandidate koji ne uzimaju stvari zdravo za gotovo već uvijek pronalaze način kako poboljšati proizvod ili uslugu koju tvrtka prodaje.

4) 'Riješio sam'

Nema boljeg člana tima od čovjeka koji zna riješiti problem. U životopisu je dobro istaknuti da imate iskustva u rješavanju problema, bilo da je riječ o međuljudskim odnosima, komunikaciji s klijentima ili unapređivanju proizvoda.

5) 'Mentorirao sam'

Mentorsko iskustvo odlična je osobina svakog kandidata, neovisno o radnoj poziciji na koju se prijavljuje. Ukoliko imate bilo kakvo iskustvo mentorstva, bilo da ste u posao uputili novog kolegu ili savjetovali kolege iz drugih odjela, svakako to spomenite u životopisu. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.