Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hrvati sve manje plaćaju na rate

Broj korisnika kartica koji se odlučuju na plaćanje s odgodom smanjen je sa 74 na 68 posto.

Hrvati sve manje plaćaju na rate

Posljednje MasterIndex istraživanje o navikama korištenja platnih kartica u Hrvatskoj pokazalo je da se tim načinom plaćanja u najvećoj mjeri pokrivaju troškovi kupnje odjeće i obuće (73%), hrane i pića (59%) te goriva (53%). 

"Čak 93% Hrvata posjeduje barem jednu karticu, a  taj način plaćanja svakodnevno koristi čak četvrtina ispitanika. Povećalo se i korištenje beskontaktnih plaćanja, sa 10% iz svibnja 2014.  na 32% u svibnju 2015., da bi rezultati iz travnja 2016. pokazali da danas  u ukupnom platnom prometu čak 40% udjela odlazi na beskontaktna plaćanja", kaže Sanja Žigić, direktorica kompanije MasterCard Hrvatska.  

Žigić ističe kako je korištenje gotovine u skandinavskim zemljama već marginalizirano, dok je u Hrvatskoj zamijećen pad popularnosti plaćanja na rate. S ranijih 74% ispitanika ovogodišnji rezultati pokazuju da se 68% korisnika kartica odlučuje na plaćanje s odgodom, i to na iznose veće od 1000 kn, te prosjekom odgode šest mjeseci. 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.