Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zaposli se kao povjesničar piva

Zvuči kao izmišljeno zanimanje, no, američki institut The Smithsonian zapošljava upravo povjesničara specijaliziranog za pivo.

Zaposli se kao povjesničar piva

Plaća za ovu poziciju, za koju će se vjerojatno mnogi trgati, je 64.650 dolara godišnje (oko 430 tisuća kuna), a idealni kandidat ima diplomu iz ekonomije, prehrane, kulture ili sličnu povijesnu specijalizaciju te iskustva u istraživanju, a mora biti spreman i na putovanja. Težak posao, zaista.

Tijekom trogodišnjeg istraživanja, kojega je organizirala američko Udruženje proizvođača piva, povjesničar će istraživati, skupljati i dokumentirati američku povijest craft piva, za Muzej američke povijesti.

Broj malih pivovara je u porastu u čitavom svijetu. U SAD-u ih je registrirano više od 4 tisuće, a njihov proizvod prodaje se čak i po velikim trgovačkim lancima. Zanatskih pivara sve je više i u Hrvatskoj, a njihov proizvod nudi se uglavnom po kafićima te specijaliziranim trgovinama za pića.

Idealan kandidat treba voljeti pivo (očito), ali isto tako treba poznavati historiografiju piva, izrađivati plan istraživanja, koristiti dostupne materijale i arhivske izvore, usmeno analizirati podatke, pisati znanstvene članke, a javni nastup ne bi mu smio predstavljati problem.

Što radi povjesničar piva?

  • Istražuje povijest izrade piva: istražuje i dokumentira povijest izrade piva u Americi, s posebnim naglaskom na razdoblje 1960. godine nakon prohibicije kada se dogodio procvat domaće proizvodnje piva. Istražuje se povijest instrumenata i alata za izradu te reklama.
  • Istražuje i dokumentira važe ljude u procesu izrade piva: pivare, vlasnike pivnica, farmere i sve druge osobe uključene u proces izrade i prodaje piva.
  • Prezentira informacije javnosti: pisanje bloga i držanje javnih govora i prezentacija

Ova pozicija nije bazirana na ispijanju piva na radnom mjestu, iako naravno, podrazumijeva degustacije, ali je više orijentirana na prikupljanje i dokumentiranje podataka te prezentiranje istih javnosti.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.