Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izračunajte u koliko posto najbogatijih na svijetu spadate

Organizacija Oxfam i ove godine objavila je izvješće koje upozorava na rast nejednakosti u svijetu.

Izračunajte u koliko posto najbogatijih na svijetu spadate

Ove godine istaknuli su da osam najbogatijih na svijetu - na vrhu je osnivač Microsofta Bill Gates - ima jednako bogatstvo kao i najsiromašnija polovica svjetske populacije.

Oxfam je pozvao na humaniju ekonomiju i apelirao na vlade svijeta da nametnu veći porez bogatijima te smanje plaće i porezne olakšice direktorima. 

Žele da bogati plaćaju veće poreze i pozivaju kompanije da plate zaposlenike dovoljno kako bi mogli pokriti sve životne troškove, prenosi Index.

Kritičari Oxfamovog izvješća smatraju da "jedan posto najbogatijih" nije problem. Smatraju da je njihovo bogatstvo nebitno za život većine ljude. Kritičari upozoravaju da čak i kada bi se njihovo bogatstvo raspodijelilo na čitavu svjetsku populaciju, da bi se radilo o beznačajnim iznosima koji ne bi mogao poboljšati život siromašnih.

Na stranici globalrichlist.com možete izračunati u koliko najbogatijih ljudi na svijetu spadate.

Imaju dvije verzije izračuna - na temelju godišnjeg neto prihoda, a drugi se temelji na vrijednosti imovine.

Tako, na primjer, hrvatski radnik s mjesečnom neto plaćom od 5600 kuna, što je oko prosjeka, ima godišnji prihod od 67.200 kuna, što ga svrstava među 6,68 posto najbogatijih na svijetu.

Ako osoba ima stan od 60 četvornih metara koji vrijedi 450 tisuća kuna i npr. automobil od 50 tisuća kuna te nema kredit, to ga svrstava među 7,26 posto najbogatijih na svijetu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.