Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

OVI za travanj 2017.: Potražnja za radom i dalje snažno raste

OVI je u travnju 2017. zabilježio rast od 20,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine što upućuje na snažan rast potražnje za radom.

OVI za travanj 2017.: Potražnja za radom i dalje snažno raste

U posljednjih godinu dana najveći doprinos rastu broja oglasa dogodio se u mjesecima listopadu i veljači, dok je u travnju doprinos bio negativan. Tomu svjedoče desezonirane vrijednosti indeksa koje upućuju na to da je u odnosu na prethodni mjesec vrijednost indeksa manja za 10,7 posto što ponajviše odražava privremeno jenjavanje potražnje za radnicima u turizmu. Sveukupno gledano, od početka godine, potražnja za radom snažno raste jer promatrajući zajedno prva četiri mjeseca 2017., indeks je na godišnjoj razini porastao za čak 30,1 posto.

Što je OVI? 

Online Vacancy Index–OVI–mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI se izrađuje jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za kojeg se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks s bazom u 2015. godini.

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.