Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Saznajte kolika je šansa da vam robot uzme posao

Robotizacija i automatizacija poslova sve više prodire na tržište rada, ostavljajući za sobom nezaposlene radnike. Zanimljiva aplikacija otkriva imate li razloga za brigu.

Saznajte kolika je šansa da vam robot uzme posao

Strojevi i roboti dobro se snalaze u obavljanju repetitivnih i zamornih fizičkih poslova, ali razvoj strojnog učenja i umjetne inteligencije polako prijeti i drugim sektorima i vrstama posla.

Prema procjenama, oko 47% poslova u SAD-u podložno je skoroj automatizaciji, a zanimanja koja nisu u toj kategoriji najčešće su ona koja obavljaju dobro plaćeni i obrazovani ljudi, piše Bug

Kako bi svakome pokazali kolika je vjerojatnost da će ga u skorije vrijeme na poslu zamijeniti neki oblik računala (robot, umjetna inteligencija), developeri Dimitar Raykov i Mubashar Iqbal izradili su vrlo jednostavan web alat.
 
Na adresi willrobotstakemyjob.com potrebno je upisati ključne riječi povezane s vašim trenutnim radnim mjestom te iz padajućeg izbornika odabrati zanimanje koje najbolje opisuje ono čime se trenutno bavite. Aplikacija potom izbacuje postotak vjerojatnosti za scenarij u kojem vi ostajete bez posla, a na radnom mjestu vas mijenja robot.

Za blagajnike, vozače, administrativne radnike i slične pozicije aplikacija redovito izbacuju vjerojatnost od preko 90% da će ih zamijeniti robot, dok developeri, pisci, sportaši, analitičari i slični za sada ne moraju brinuti da će ostati bez posla, kaže ovaj servis. 

Uz procjenu vjerojatnosti, ovdje ćete za svoje radno mjesto dobiti i opisnu ocjenu, procijenjenu stopu rasta zaposlenih u tom sektoru do 2024. godine, trenutačni broj zaposlenih, kao i njihovu prosječnu plaću (prema podacima za SAD). Iskušajte servis Will Robots Take My Job, zabavno je, poučno, ali i pomalo zabrinjavajuće.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.