Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Na istoku Hrvatske najniže plaće

Prema podacima servisa MojaPlaća u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.514 kuna, što je za 2% više nego u prethodnom kvartalu.

Na istoku Hrvatske najniže plaće

U odnosu na isto razdoblje 2016. godine prosječna neto plaća je 1% viša. Medijan* plaće je nešto niži i iznosi 5.200 kuna, što znači da je više ispitanika koji primaju plaću manju od navedenog prosjeka nego onih čija je plaća viša od prosjeka.

Pribrojimo li neto plaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.746 kuna što je također 2% više nego u prethodnom kvartalu.

U drugom kvartalu 2017., osim kategorije top managementa, koja u prosjeku ima 121% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (60% iznad prosjeka), ljudskih potencijala (+41%), te telekomunikacija (+35%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (44% ispod prosjeka), pomoćnim zanimanjima (-40%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-33%). Radnici u jednoj od najpopularnijih kategorija, Turizam i ugostiteljstvo, imaju u prosjeku 21% nižu plaću od prosjeka.

Muškarci i dalje više plaćeni

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 11% višu plaću od žena.

Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.784 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5.227 kuna.

U odnosu na prethodni kvartal prosječna mjesečna neto plaća i muškaraca i žena viša je za 2%.

Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 51% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 23% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 109% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 71% višu plaću od prosjeka. Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 5% višu plaću od prosjeka, ali 28% višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom. Ispitanici sa završenim fakultetskim obrazovanjem I. stupnja, prvostupnici, imaju 2% višu plaću od prosjeka i 17% nižu od ispitanika s visokom stručnom spremom.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 12% više od prosjeka i iznose u prosjeku 6.182 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 5.211 kuna (5% manje od prosjeka).

Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 1% je viša od prosjeka i iznosi 5.584 kuna, dok su plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi 3% više od prosjeka i iznose 5.659 kuna.

Rad u velikoj tvrtki znači i veću plaću

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 14% ispod prosjeka i iznosi 4.756 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 4% niža od prosjeka i iznosi 5.310 kuna.

Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.641 kunu i 2% je viša od prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika; 7% viša od prosjeka i iznosi 5.874 kuna.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće u drugom kvartalu 2017. zabilježene su u Virovitičko-podravskoj, čak 21% ispod prosjeka te Požeško-slavonskoj županiji gdje je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 18% manje od prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 13% iznad prosjeka i ona iznosi 6.221 kunu. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija gdje su plaće 1% više od prosjeka.

Početnicima 17% niža plaća od prosjeka

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 15% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 7% nižu plaću.

S tri do pet godina iskustva plaća je 5% viša od prosjeka, a sa šest i više godina iskustva plaća je 11% viša od prosječne.

Sukladno tome, najmlađi ispitanici imaju u prosjeku i najniže plaće (24% niže od prosjeka za ispitanike mlađe od 25 godina), dok ispitanici stariji od 35 godina imaju 10% višu plaću od prosječne.

 

O istraživanju MojaPlaća.hr

MojaPlaća.hr je servis koji prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj i omogućuje usporedbu s plaćama u drugim zemljama: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Litvi, Latviji, Estoniji, Makedoniji, poljskoj, Sloveniji, Finskoj i Keniji. Nastavak je Istraživanja o visini plaća koje portal MojPosao provodi od 2005. godine.

MojaPlaća omogućuje pregled podataka o plaćama za svako radno mjesto, a poslodavcima su dostupne i opće analize u kojima se uspoređuje visina plaća prema godinama radnog iskustva, spolu, stručnoj spremi, županijama, djelatnostima, veličini tvrtke, tipu vlasništva tvrtke i slično.

Istraživanje o visini plaća MojaPlaća.hr trenutno obuhvaća 332 radnih mjesta iz 36 djelatnosti. Obrada podataka napravljena je na 197 radnih mjesta za koje smo u protekla tri mjeseca skupili više od 10 ispitanika. Prikupljanje ispitanika provodi se kontinuirano putem interneta, a podaci o plaćama ažuriraju se sa svakim novim unosom ispitanika koji dobiva uvid u podatke o visini plaće za svoju radnu poziciju. Trenutno je u istraživanju aktivno preko 40.000 ispitanika, naime nakon godinu dana podaci ispitanika se brišu kako ne bi bili zastarjeli.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.