Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ljuti ste? Izrazite to na pravi način!

Ljutnju doživljavamo kao negativnu emociju koju ne treba pokazivati. Međutim, potiskivanje ljutnje ili njeno neprikladno izražavanje štetni su po zdravlje i okolinu.

Ljuti ste? Izrazite to na pravi način!

Dorijan Burčul, terapeut i savjetnik integrativne terapije, za 24sata objašnjava da na ljutnju često gledamo kao na negativnu emociju, iako je u pitanju prirodna emocija, ni pozitivna ni negativna. 

Ljutnja je naša reakcija, odgovor na okolinu u situacijama kada se stvari ne događaju na način kako bismo željeli. Ono što ljutnji daje negativan predznak jest njeno negativno izražavanje, stoga je se klonimo u pravilu zato jer je ne znamo prikladno izraziti. 

Svrha ljutnje i svi njeni aspekti

Svrha ljutnje je zahtjev za promjenom ponašanja druge osobe. Ukoliko bi do takve promjene došlo, naša ljutnja trebala bi prestati. 

Na tjelesnom nivou, ljutnja dovodi do brzih promjena u organizmu - iz niskog stupnja aktivnosti naglo prelazimo u visok stupanj aktivnosti. Na taj način postižemo tjelesnu pripremljenost za adaptivno ponašanje.  

Psihička svrha ljutnje je određivanje vlastitih granica. Osim što ljutnja služi da drugima označimo granice njihova ponašanja, povezana je i s raznim oblicima subjektivnog samoizražavanja (primjerice, kako reći 'Ne'). 

Ljutnja ima i socijalni aspekt: povezana je s osjećajem moći jer se ljuti samo onaj tko se osjeća moćnim. Utoliko, ljutnja je povezana s nečijim osjećajem osobne važnosti i značaja. 

Ljutnja se javlja češće kod muškaraca nego kod žena 

Tradicionalne društvene norme često ograničavaju izražavanje emocija kod muškaraca, osim kada je u pitanju ljutnja. Društveno je prihvatljivije da muškarac izražava ljutnju, dok je za žene društveno prihvatljivije da izražavaju tugu. 

Zašto je zadržavanje ljutnje loše? 

Kada potiskujemo i zadržavamo ljutnju u sebi, ta energija nam nije na raspolaganju, već koristimo i dodatno energiju za njeno potiskivanje. 

Posljedice zadržavanja ljutnje mogu biti: visok krvni tlak, srčani problemi, glavobolje, probavni problemi, a može dovesti i do depresije, anksioznosti, bijesa i pasivne agresije. 

Što kada smo ljuti bez razloga? 

Ljutnja može biti izazvana objektivnim događajima, ali može biti i iracionalna i nerazumna te izazvana autosugestijom. Ukoliko ljutnju prikladno izražavamo, radi se o zdravom osjećaju. 

Kako reagirati na ljutnju? 

Ako netko prema vama neprikladno izražava ljutnju, trebate se zaštititi. U nekim slučajevima potrebno je i otići, sve dok se ljutita osoba ne smiri. 

Ljutnju je najbolje verbalno izraziti, čim se pojavi. Ponekad, dobro ju je izraziti i fizički, kroz ples, udaranje boksačke vreće ili jastuka. Za fizičko izražavanje ljutnje važno je imati siguran prostor u kojem se možemo izraziti i pobrinuti da nikoga time ne povrijedimo. 

Želite li prikladno 'primiti' ljutnju druge osobe, trebali biste: 

  • imati kapacitet držanja svojih granica, a istovremeno biti povezani s osobom koja izražava ljutnju
  • biti u mogućnosti ostati prisutni u trenutku (svjesno disanje tu je učinkovita metoda)
  • ne upasti u iskušenje da vas netko uvuče u ljutnju te se moći trenutno izraziti ukoliko osjetite da ste uvučeni u ljutnju 
  • ne tolerirati zlostavljanje ili nasilje
  • ostati otvoreni i ranjivi bez kolabiranja
  • osvijestiti da je održavanje intimne povezanosti važnije od toga da ste u pravu
  • slušati cijelim bićem što druga osoba govori 
  • dozvoliti a energija izražavanja ljutnje prođe 'kroz vas', bez da se uhvatite za nju 

Zdravi načini izražavanja ljutnje 

Prikladnim izražavanjem ljutnje povećavate svoju energiju, samopoštovanje, spokoj, intimnost te ljubav prema sebi i drugima. Najjednostavniji način zdravog izražavanja ljutnje je izjava: “Ljut/a sam!”. 

Proširenje te misli uključivalo bi:

  • verbalnu poruku na ponašanje druge osobe, a ne na njeno biće (njenu osobnost)
  • jasnu i razumljivu poruku upućenu drugoj osobi 
  • prikazati svoje dojmove i pretpostavke, a ne inzistirati da su u pitanju činjenice o ponašanju druge osobe 
  • poslati poruku koja je dovoljno snažna da kod druge osobe izazove minimalnu nelagodu, potrebnu za promjenu ponašanja - presnažna poruka može dovesti do konflikta i malo je vjerojatno da će promijeniti ponašanje osobe
  • iznošenje poruke koja vremenski mora biti što bliže neprihvatljivom ponašanju - to znači da su najdjelotvornije one poruke koje su upućene neposredno nakon uočenog neprihvatljivog ponašanja 

Ovisno o situaciji, trenutku reakciju nekad je bolje odgoditi. Posebno ukoliko ste svjesni da je vaš osjećaj ljutnje toliko snažan da se ne možete kontrolirati. 

Izvor: 24sata.hr 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.