Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Iz Hrvatske odlaze i oni koji imaju posao

Od 2013. godine iselilo se sigurno od 200 do 250 tisuća ljudi.

Iz Hrvatske odlaze i oni koji imaju posao

Zadovoljstvo novim životom u Njemačkoj iskazalo je čak 79% hrvatskih iseljenika, dok ih je svega 3% reklo da nisu zadovoljni, a 73% ispitanih zadovoljno je njemačkom plaćom, dok je nezadovoljnih 5%. 

Rezultati su ovo istraživanja "Iseljavanje Hrvata u Njemačku – EU Migacijski val" koje je obuhvatilo 1.200 hrvatskih iseljenika, a vodio ga je dr. Tado Jurić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, piše Deutsche Welle.

Novi hrvatski iseljenici najčešće imaju završenu srednju školu (60,7%), dok je visokoobrazovanih 37,8%. Time je udio visokoobrazovanih osoba u ovome iseljeničkom valu za 12% veći nego u domovini u dobnoj skupini od 25 do 40 godina. 

Ono što iznenađuje jest podatak da je čak 60% iseljenih prije odlaska u Njemačku imalo posao. Među njima su brojni stručnjaci koji u Hrvatskoj nisu dobili priliku za napredovanje ili usavršavanje. 

"Liječnici tako odlaze jer ne mogu izdržati preveliki broj pacijenata i nemogućnost usavršavanja. O uvjetima rada govore i brojni drugi stručnjaci, ali i radnici brojnih drugih branši. Nitko od njih ne spominje novac kao motiv iseljavanja. Mnogi naglašavaju da su u Njemačkoj rasterećeniji", kaže Jurić.

Nijedna institucija u Hrvatskoj ne zna precizno koliko se građana iselilo iz Hrvatske jer ne postoji registar stanovništva. Oni koji se iseljavaju ne moraju se odjaviti pa hrvatski podaci pokazuju da je prema Njemačkoj odlazi 30 tisuća Hrvata godišnje, a Njemačka ih je pobrojala 50 tisuća godišnje. Od 2013. godine iselilo se sigurno od 200 do 250 tisuća ljudi.

Izvor: Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.