Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Korištenje godišnjeg odmora nakon promjene poslodavca

Pročitajte kada ostvarujete pravo na puni, a kada na razmjerni godišnji odmor nakon zaposlenja kod novog poslodavca.

Korištenje godišnjeg odmora nakon promjene poslodavca

Pitanje:

Bio sam u radnom odnosu u jednoj firmi 2 godine te mi je radni odnos završio istekom ugovora koji nije produžen 22.03.2018. Odmah sljedećeg dana 23.03.2018  sam zaposlen kod drugog poslodavca (prvo zaposlenje kod novog poslodavca). U staroj firmi mi je isplaćen razmjeran dio neiskorištenog godišnjeg odmora, te sam u novoj firmi dobio pravo na 23 dana G.O., ali su mi rekli da ove godine nemam pravo na puni G.O. već na razmjeran dio G.O. od 17 dana. 

Pročitao sam Zakon o radu, i po mojem shvaćanju  bi trebao dobiti pravo na puni godišnji odmor ukoliko u firmi budem duže od 6 mjeseci u toj kalendarskoj godini, ali oni tvrde suprotno. Volio bih ako mi možete razjasniti malo moju situaciju. Isto tako me zanima pošto je razmak između zaposlenja bio kraći od 8 dana imam li pravo koristiti G.O. unutar prvih 6 mjeseci rada?

Odgovor:

S obzirom da niste imali razmak od 8 dana između dva zaposlenja, odredba o tome da radnik stječe pravo na puni godišnji odmor nakon 6 mjeseci rada kod poslodavca se ne primjenjuje; dakle, da ste kod novog poslodavca počeli raditi 31.3.2018. ili kasnije, tada bi stekli pravo na puni godišnji odmor u 2018.g. kod novog poslodavca nakon 6 mjeseci rada. U Vašem slučaju za 2018.g. ostvarujete pravo na razmjerni godišnji odmor, i to na 3/4 broja dana godišnjeg odmora za 2018.g. Kako Vam je poslodavac izračunao, to iznosi 17 dana godišnjeg odmora. Svoj godišnji odmor možete koristiti bilo kada tijekom 2018.g. (naravno ako poslodavac tako odobri), tj. teoretski možete svih 17 dana godišnjeg odmora početi koristiti već 24.3.2018.g.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.