Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Radisson Blu: "Otvoreni smo ka zapošljavanju radnika bez prethodnog iskustva"

Radisson hotelska grupacija jedna je od najvećih i najdinamičnijih svjetskih hotelskih grupacija unutar koje posluje više od 1400 hotela diljem svijeta pod imenima osam različitih hotelskih brendova.

Radisson Blu: "Otvoreni smo ka zapošljavanju radnika bez prethodnog iskustva"

Osnovni moto Radisson hotelske grupacije glasi: "Every moment matters" ("Svaki trenutak je važan") i kao takav definira tim, način poslovanja i temeljnu vrijednost koja vodi ka izvrsnosti. Radisson je i jedan od izlagača na ovogodišnjem online Sajmu poslova u turizmu, koji traje od 20. do 27. veljače, a svim kandidatima nudi priliku za brz i jednostavan pronalazak posla u turizmu te predstojećoj turističkoj sezoni. 

Zašto je rad u hotelima Radisson poželjan korak u karijeri?  

Svjesni smo da se izvrsnost u poslovanju ne događa preko noći. Ponosni smo na naš kontinuiran uspjeh i pozicioniranje među najbolje hotele u Republici Hrvatskoj. Naša je kvaliteta, već niz godina, prepoznata od strane profesionalnih organizacija i udruženja. 2015. godine dobili smo prestižnu nagradu Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku kao najbolji kongresni hotel u Republici Hrvatskoj. Samo dvije godine kasnije, 2017., isto priznanje smo dobili kao drugi najbolji odmorišni hotel u kategoriji 4 zvjezdice, a 2018. godine smo, u istoj kategoriji, proglašeni najboljim hotelom u Hrvatskoj. Spomenute nagrade se, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, dodjeljuju na godišnjoj bazi najuspješnijim poslovnim subjektima iz sfere turizma i hotelijerstva. Dokaz su raznolikosti i fleksibilnosti naše ponude, te profesionalnosti i visoke motiviranosti našeg tima koji je okosnica našeg uspjeha.

Naša organizacijska kultura temelji se na stvaranju konstruktivnih i kvalitetnih profesionalnih odnosa temeljenih na povjerenju i međusobnom uvažavanju. Umreženi smo s hotelima unutar grupacije pozicioniranima na različitim atraktivnim lokacijama širom Europe i šire. Kroz ovu suradnju ostvarujemo mogućnost zapošljavanja u inozemstvu tijekom zimskog perioda kada je obujam našeg posla značajno manji, ali i dugoročni razvoj naših ljudskih resursa unutar grupacije. Ova opcija je osobito zanimljiva mladim radnicima, koji žele širiti svoje vidike i iskusiti različite kulture i načine rada, no zanimljiva je i ostalim dobnim skupinama. Trenutno više članova našeg tima sudjeluje u otvaranjima novih hotela te u podršci postojećim hotelima u Poljskoj, Nizozemskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji. Svugdje su prepoznati kao iznimni radnici i dobivaju izuzetne povratne informacije.

Osim spomenutih mogućnosti, i ove godine planiramo uložiti značajne napore u poboljšanje materijalnih uvjeta radnika poput povećanja osnovne plaće za sve radnike te nastavka usklađivanja koeficijenata pojedinih radnih mjesta s tržištem rada. Neke od ostalih mjera su povećanje iznosa dodataka za rad blagdanom te povećanje iznosa otpremnina pri umirovljenju. Već u prošloj godini smo povećali iznos božićnice za 1000 kn te povećali broj dana godišnjeg odmora u odnosu na iznose propisane Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva. Stalno zaposlenim radnicima, od ove godine, planiramo ponuditi i policu dodatnog zdravstvenog osiguranja. Već nekoliko godina primjenjujemo sisteme nagrađivanja po učinku koje iz godinu u godinu nadograđujemo kako bismo bili što transparentniji i u konačnici adekvatno nagradili izvrsnost.

Koje radne pozicije želite popuniti sudjelovanjem na Sajmu i kakve kvalifikacije očekujete od kandidata? 

I ove godine veliku važnost pridat ćemo našem programu pripravništva za hotelske menadžere kojeg smo uveli 2017., što znači da ove godine planiramo zaposliti treću generaciju pripravnika. Tijekom programa koji traje 18 mjeseci pripravnici se upoznaju s radom baš svakog odjela u hotelu. Mentorirani su od strane voditelja odjela i mentora te na taj način stječu cjeloviti uvid u poslovanje hotela.

Uvjeti koje trebaju ispunjavati su završena srednja turističko-ugostiteljska škola ili diploma nekog od naših visokih učilišta iz turističko-ugostiteljskog smjera. Od svih zaposlenika tražimo visoku motivaciju i želju za radom te pozitivan radni stav, a za sve ostalo će se pobrinuti naši mentori. Ovaj program je izuzetna prilika za mlade osobe koje žele izgraditi svoju  karijeru u hotelijerstvu, jer im omogućava da steknu praktična znanja i vještine koje su im prijeko potrebne na tržištu rada. 

Pozitivna iskustva dosadašnje dvije generacije pripravnika su potvrdila da smo krenuli u dobrom smjeru. Više od 50% pripravnika karijeru je nastavilo unutar hotela, u različitim odjelima. Osim pozitivnih povratnih informacija koje dobivamo interno, program je jako dobro odjeknuo i u lokalnoj zajednici te smo ga u više navrata promovirali na strukovnim konferencijama. 

Osim pripravnika, tražimo zaposlenike za sezonske poslove: konobare, kuhare, kuhinjske radnike, sobarice, čistačice te pomoćne radnike u domaćinstvu. 

S obzirom na činjenicu da je Split studentski grad, jedna od karakterističnih skupina zaposlenika koja je tradicionalno dio našeg tima, svakako su studenti. Broj zainteresiranih studenata za rad u našem hotelu, svake je godine sve veći, a mnogi studenti nam se vraćaju i nekoliko godina zaredom. Naravno, postoji i mogućnost da nakon studija svoj profesionalni put nastave unutar naše korporacije.

S obzirom na vrlo razvijen mentorski sustav i sustav uvođenja zaposlenika, otvoreni smo ka zapošljavanju radnika bez prethodnog iskustva ukoliko isti posjeduju "Yes I can" duh, potencijal i želju za učenjem novih znanja i vještina vezanih uz hotelijerstvo. Potencijalni kandidati trebaju posjedovati i sposobnost profesionalnog odnosa prema gostu. Poznavanje jezika je važno za radne pozicije koje zahtijevaju izravan kontakt s gostima.

Kako izgleda prosječan radni dan osoblja koje ćete zapošljavati putem Sajma? Koje izazove kandidat može očekivati i kakav sustav podrške ga očekuje? 

Rad u hotelijerstvu podrazumijeva kontinuitet pružanja kvalitetne usluge gostima te uvjetuje različite režime rada. Ovisno o radnoj poziciji, može se očekivati rad u smjenama i rad vikendom, uz obavezan slobodan minimalno jedan dan tjedno.  Međutim, moramo naglasiti kako većina naših zaposlenika, čak unutar visoke sezone, radi sa dva slobodna dana tjedno za što smo uvidjeli da u praksi ljudi doživljavaju vrlo važnim.

Kako bismo ostvarili naš moto: "Every moment matters", tražimo profesionalnost od svakog našeg člana tima, ljubaznost te sposobnost adekvatnog i pristojnog komuniciranja s gostima što nije uvijek lako, pogotovo u situacijama visokog pritiska i nepovoljnih vremenskih uvjeta (vrućine) koje su karakteristične za sezonu. Podrška svim zaposlenicima bit će iskusan voditeljski tim kojeg imamo u svakom hotelskom odjelu. Veliki trud ulažemo i u stvaranje pozitivne radne atmosfere te svakog našeg zaposlenika potičemo na otvorenu komunikaciju s nadređenima i kolegama. Timski rad i duh je izuzetno bitan kad se radi o velikim poslovnim sustavima, kao što je naš. 

Kako vas potencijalni kandidati mogu osvojiti prilikom direktne komunikacije putem Sajma poslova u turizmu i/ili pri prijavi na oglas?

Prezentacija vlastitih vještina, kvalifikacija i znanja dolazi do izražaja više ukoliko se kandidat potrudi i uloži dovoljno vremena za ostavljanje pozitivnog prvog dojma. Pristupačnost, otvorenost i pripremljenost na razgovor s potencijalnim poslodavcem su neke od prednosti kod kandidata.

Cijenimo jednostavnost, konciznost i profesionalnost u komunikaciji. Važno je da kandidat naglasi svoje kvalitete te pokaže da ima ideju o tome što očekuje od radnog mjesta. Za mnoge pozicije najvažniji su ispravan stav, etičnost i volja za učenjem jer posjedujemo kvalitetan sustav uvođenja u posao i kvalitetne mentore te smo spremni ulagati u obuku zaposlenika. Adekvatno formalno obrazovanje i iskustvo, svakako su nešto što se treba naglasiti, jer može biti velika prednost.

Na koje trajanje radnog odnosa zainteresirani kandidati mogu računati?

Osim pripravnika za buduće hotelske menadžere čiji program rada traje 18 mjeseci, većina ostalnih dostupnih pozicija je sezonskog karaktera s početkom zapošljavanja u travnju i završetkom u rujnu ili listopadu. Duži ostanak unutar tima ovisi o podsezoni i našim hotelskim potrebama. No kako što smo već naveli, kroz raznolike mjere, prilagođene različitim skupinama i potrebama dajemo svoj maksimum kako bismo zadržali kvalitetne radnike. Svjesni smo da samo s kvalitetnim zaposlenicima možemo napredovati i rasti.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.