Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Četiri dana na poslu, tri slobodna, a plaća ista

Prije godinu dana novozelandski biznismen krenuo je sa svojom kompanijom Perpetual Guardian u zanimljivu avanturu.

Četiri dana na poslu, tri slobodna, a plaća ista

Ideja o četverodnevnom radnom tjednu nije nova. Ali za razliku od većine drugih pokušaja koji su podrazumijevali niže plaće ili duži ostanak na poslu da se nadoknadi petak, biznismen s Novog Zelanda Andrew Barnes je zaposlenicima svoje tvrtke Perpetual Guardian sa sjedištem u Oaklandu jamčio ista primanja, s time da oni sami organiziraju posao na način da su jednako učinkoviti kao da rade uobičajenih pet dana u tjednu. Svojim timovima nije davao formulu za produktivniji rad u kraćem radnom tjednu, nego je rješenja tražio od njih.

U tvrtku za upravljanje nekretninama s 240 zaposlenih pokusno je uveo četverodnevni radni tjedan. Rezultat? Učinkovitost se povisila 20 posto, dok se 78 posto zaposlenika osjećalo sposobnima kontrolirati radne obveze u usporedbi s njih 54 posto ranije. Usporedno prihod tvrtke je ostao stabilan uz smanjenje troškove i manji utrošak energije.

Pritom nije inzistirao na tome da svi moraju raditi istim tempom u skraćenom vremenu. Oni kojima je brži rad bio stresan mogli su ostati na pet radnih dana, stalno ili povremeno, onako kako njima odgovara. Neki su mogli doći ranije na posao i ranije ga završiti da izbjegnu prometnu gužvu ili odu po djecu u vrtić. 

Zadovoljstvo poslom i životom povećalo se na svim razinama, kako kod kuće, tako na poslu, a zaposlenici su se bolje ponašali i uživali u radu više nego prije početka eksperimenta, zaključio je profesor upravljanja ljudskim resursima s Tehnološkog sveučilišta Auckland Jarrod Haar. Stres se smanjio za sedam, zadovoljstvo na poslu poraslo za pet posto, a zaposlenici su za 24 posto bolje uspijevali držati ravnotežu između rada i privatnog života.

Izvor: tportal.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.