Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Uskoro počinjete raditi na novom poslu? Ovu pogrešku pokušajte izbjeći!

Prijavili ste se na natječaj, briljirali na razgovoru za posao i za koji dan krećete raditi na novom radnom mjestu, u novoj firmi? Čestitamo! Najteži dio posla je sada iza vas, no nemojte se previše opustiti.

Uskoro počinjete raditi na novom poslu? Ovu pogrešku pokušajte izbjeći!

Prema navodima portala Poslovni.hr, stručnjakinja za zapošljavanje i poslovna novinarka Suzy Welch za CNBC je istaknula veliku pogrešku koju često radimo kada počinjemo raditi na novom radnom mjestu. 

Posao je nalik braku

''Vi ste uzbuđeni. Vaši novi poslodavci su uzbuđeni. Što bi moglo poći po zlu? Puno toga, zapravo, ako napravite ovu grešku: ne istražite povijest tvrtke u kojoj počinjete raditi''.
Kraća istraga dotadašnjeg poslovanja novog poslodavca je nužnost, naglašava Welch.
''Koristite pretragu Googleom. Odvedite iskusnog zaposlenika na kavu kako biste doznali što više – tko je osnovao kompaniju i s kojim ciljem? Tko su bili ljudi koji su najviše doprinijeli uspjehu tvrtke, a tko su bili oni koji se nisu uklopili u radnu okolinu i zašto?''
Novo radno iskustvo možemo usporediti s početkom nove veze, ili braka. ''Ne biste valjda ušli u brak s osobom koju ne poznajete dovoljno dobro? Baš poput vaših partnera, i vaš novi poslodavac ima svoju povijest s kojom biste se trebali upoznati'', dodaje Welch.

Iskustvo temelji na vlastitoj priči

Ovu lekciju naučila je na vlastitom primjeru, i to na teži način.Godine 1981. Welch je radila kao novinarka Miami Heralda. U početku nije shvaćala zbog čega se dio policajaca, čije informacije je nasušno trebala, neprijateljski ponaša prema njoj. Uskoro je doznala. ''Na novo radno mjesto došla sam kao zamjena za novinara koji je otpušten nakon što je s kolegama krenuo u štrajk. S obzirom da je policija također sindikalno organizirana, u meni su vidjeli izdajicu, štrajkolomca.''

Nakon tog saznanja, odmah je prionula istrazi povijesti tvrtke. ''Otkrila sam koliko je značajan taj štrajk bio. Saznala sam da je moj vlastiti šef odbio štrajkati, zbog čega je izgubio na desetke prijatelja. Ta činjenica je dobrim dijelom oblikovala naš odnos. Bolje sam ga razumjela.'', dodaje Welch.

Da biste se pripremili za budućnost, naučite povijest

Poučena tim iskustvom nikad više nije propustila istražiti svog budućeg poslodavca.''Poznavanje konteksta u koji ulazite pruža vam jasniju sliku o tome što se od vas traži i koje mjesto ćete zauzeti. Poznavanjem povijesti tvrtke lakše ćemo se pripremiti za njenu budućnost. Možda ste početnik, ali ne trebate se tako ponašati'', zaključuje Welch, koja je i suosnivačica Instituta za upravljanje Jack Welch.


Izvor: Poslovni.hr, CNBC

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.