Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zarađuju više od sveučilišnih profesora, no ne želi svatko raditi taj posao

Makarski iznajmljivači u posljednje vrijeme muku muče s pronalaskom osoba koje će se brinuti za urednost i čistoću njihovih kuća, apartmana i soba. Krenuli su u potragu za – čistačicama.

Zarađuju više od sveučilišnih profesora, no ne želi svatko raditi taj posao

Privatni iznajmljivači jedna su od ključnih sastavnica hrvatskog turizma. Ujedno su i kategorija koja iz godine u godinu bilježi rast u broju prijavljenih kreveta – broj kapaciteta u 2018. godini povećan je za preko 60 tisuća ležaja u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su podaci iz eVisitora. Sudeći prema višegodišnjem trendu rasta, broj kreveta trebao bi se povećati i u tekućoj godini.

Makarska traži čistačice, iznajmljivači nude dobre plaće

Očekivano, s povećanjem broja smještajnih jedinica, raste i potreba za ljudima koji će te iste objekte održavati, piše Jutarnji list. Posljednji primjer stiže nam iz Makarske. Prema predviđanjima, Makarani će narednu ljetnu turističku sezonu dočekati s oko 14 500 kreveta, što je otprilike 1000 novih ležajeva, koji su uvjetovali rast potrebe za novim radnicima. Anđelko Kujundžić, predsjednik makarske Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja, u razgovoru za Jutarnji list otkriva detalje. ‘’Situacija nije kritična, ali je zabrinjavajuća i teška. Moja je izreka da su čistačice plaćene bolje nego sveučilišni profesori. Ali ne želi svatko čistiti. Problema imamo, ali snalazimo se još uvijek i to zahvaljujući radnoj snazi, ženama iz Vrgorca i Imotskog’’.

Ranije su iznajmljivači sami čistili svoje apartmane, no s povećanjem broja gostiju i kreveta javila se potreba za dodatnom radnom snagom, pojašnjava Kujundžić. ‘’Usluge čistačica su se počele tražiti u 2015. godini kada se ustvari tek počelo "pristojno" zarađivati od iznajmljivanja tako da nešto može ostati "sa strane", a u 2017. godini, kada se povećao broj gostiju i ležajeva, prvi put smo osjetili da nam fali snage za čistiti apartmane’’, zaključio je Kujundžić.

Izvor: Jutarnji list

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.