Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Hrvatskoj živi čak 120 supermilijunaša, milijardera još nemamo

Unatoč slabljenju hrvatskog gospodarstva i padu domaćeg BDP-a, u prošlom desetljeću broj supermilijunaša u Hrvatskoj povećan je za 33 posto.

U Hrvatskoj živi čak 120 supermilijunaša, milijardera još nemamo

Prema podacima konzultantske tvrtke Knight Frank u Hrvatskoj trenutno živi 120 supermilijunaša – osobe su to s neto imovinom većom od 30 milijuna dolara, piše Slobodna Dalmacija. Među njima se kriju i pravi 'kapitalci', jedanaestero Hrvata barata s više od 100 milijuna dolara. Milijardera još uvijek nemamo.

Rast broja supermilijunaša

Nadalje, u izvješću se navodi kako je broj supermilijunaša u posljednjem desetljeću porastao za otprilike trećinu, iako je bruto domaći proizvod ponešto slabiji u odnosu na isto razdoblje prije deset godina. Brojka domaćih ultramilijunaša dvostruko je brže rasla od one u Europi (17 posto), ali I dalje kaskamo za svjetskim prosjekom (42 posto). 

Također, prema podacima Knight Franka, u Lijepoj Našoj živi i 11.900 ''lakših milijunaša'', a u ovu kategoriju ulaze svi oni s imovinom većom od milijun dolara, odnosno 6 i pol milijuna kuna. Važno je naglasiti da se taj broj odnosi samo na one koji su prijavljeni u domovini. Procjena Knight Franka o broju hrvatskih bogataša čini se preniskom, piše Slobodna Dalmacija napominjući da bi uzimanjem u obzir i vrijednih nekretnina, naročito na vrhunskim lokacijama na Jadranu, broj hrvatskih građana s imovinom vrjednijom od milijun dolara svakako bio veći.

Raste i nejednakost

I dok s jedne strane imamo super i ultra milijunaše, nedavno ''Tranzicijsko izvješće'' Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) je otkrilo kako je svega 40 posto Hrvata u proteklih 27 godina popravilo svoje dohotke u usporedbi s prosjekom najrazvijenijih zemalja, a svaki deseti stanovnik živi lošije nego 1989.godine.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.