Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako doći do posla iz snova?

Odučili ste se za zaokret u životu i krećete u potragu za novim, savršenim poslom? Donosimo savjete i smjernice kako doći do radnog mjesta koje će odgovarati vašim ambicijama i očekivanjima.

Kako doći do posla iz snova?

Svaki početak je težak. S tom općeprihvaćenom rečenicom lako se mogu složiti svi oni koji počinju raditi u novom okruženju. Na poslu provodimo trećinu našeg vremena (barem tijekom radnog dijela tjedna) i zbog toga je važno da damo sve od sebe kako bismo se zaposlili na mjestu koje će nas činiti zadovoljnim.
Stručnjakinja za karijeru Vicki Salemi savjetuje kako do 'savršenog' posla, piše portal Monster Jobs.

Upoznajte budućeg poslodavca

Negdje u bespućima interneta pronašli ste oglas koji vas je 'osvojio na prvu'? Koji je sljedeći korak? ''Najprije morate istražiti što se događa u tvrtki u kojoj se želite zaposliti. Da li rastu ili bilježe pad na tržištu? Kako stoje u usporedbi s konkurencijom? Proguglajte ih kako biste doznali što više'', naglašava Salemi.

Ne odgađajte prijavu na natječaj

Ok, istražili ste povijest potencijalnog poslodavca i sada možete nakratko predahnuti, zar ne? Pa, i ne baš. Ne čekajte posljednji dan za prijavu, već svoj životopis i motivacijsko pismo pošaljite u prvih 48 sati od objave oglasa. Na taj način će vaša prijava biti među prvima koje će poslodavac vidjeti te će mu samim time 'zapeti za oko'.

Napišite motivacijsko pismo/molbu za posao

Iako se u dijelu oglasa ne traži kao uvjet, slanje motivacijskog pisma/molbe može vam samo pomoći. Naravno, prilikom pisanja potrebno je voditi računa o nekim stvarima i zato proučite savjete o izradi molbe za posao. Zanimljivo i kreativno napisano pismo u kojem ste naglasili sve vaše prednosti koje bi mogle koristiti vašem budućem šefu, vodi vas korak bliže dobivanju posla. 

Prilagodite životopis

Nakon što ga jednom napišu, mnogi među nama kao da 'zaborave' na svoj životopis. Ne dopunjavaju ga novim sadržajima i iskustvima, iako ona postoje. Također, propuštamo naš životopis prilagoditi natječaju na koji se javljamo. ''Prije nego se prijavite za određeni posao, pronađite ključne riječi koje se javljaju u oglasu i provjerite da li se one nalaze u vašem životopisu. Ako ih nema, ubacite ih. Pritom budite oprezni i uklopite ih u cjelokupni kontekst'', savjetuje Salemi. Prije no što krenete s tipkanjem, proučite savjete kako napisati životopis.

Postoje i druge opcije

Kada se prijavite za posao iz snova, sasvim je prirodno da želite početi raditi 'već sutra'. A dobra vijest je, kaže Salemi, da poslodavci slično razmišljaju.
"Iako smo dojma da bi se proces selekcije mogao otegnuti, tvrtke novog radnika žele zaposliti čim prije, vjerujte mi", dodaje. “No, ponekad postoje interni postupci koji usporavaju proces. Strpljenje je ključno''.
Međutim, selekcijski proces odabira novog zaposlenika nerijetko traje i do nekoliko tjedana – to je sasvim dovoljno vremena za istraživanje drugih opcija. ''Imajte na umu da pronalasku savršenog partneru u pravilu prethodi niz ne tako uspješnih spojeva. Potrebno je vrijeme. Stoga, nemojte fokus stavljati na samo jednu opciju- u ovoj fazi dopušteno je slanje prijava na više adresa''.

Pripremite se za vaš trenutak ''pod svjetlima reflektora''

Nakon neizvjesnog iščekivanja povratne informacije, poslodavac vas je pozvao na razgovor na posao. Čestitamo! Ovo je idealan trenutak da se prisjetite istraživanja kojeg ste proveli uoči prijave na natječaj za posao. Prisjetite se svih važnijih detalja vezanih uz poslovanje tvrtke kako biste, oboružani znanjem, oduševili osobu s kojom vodite razgovor. Za dodatne informacije, poslužite se našim smjernicama uoči odlaska na intervju.

Izborite se za dobru plaću

Posljednje, no i najmanje važno – pitanje plaće. Nakon što ste uspješno prošli sve ranije etape, poslodavac će na stol pred vama staviti ponudu. To je važna i uzbudljiva prigoda. No, nemojte skakati pred rudo. ''Nemojte pristati na prvu ponudu, pregovarajte malo. Poslodavci to očekuju od vas i više ćete ih iznenaditi ako ne kontrirate njihovoj prvoj ponudi'', ističe Salemi.

I na koncu…

Znamo da je potraga za novim poslom avantura ispunjena stresom, bez obzira na to u kojoj ste fazi karijere. Odlazak je to u nepoznato i sasvim je logično da osjećate nesigurnost. I zato… Duboko udahnite, idite korak po korak i vjerujte u sebe

Izvor: Monster Jobs

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.