Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Diskusija oko pomicanja sata: Slovenija želi zadržati zimsko računanje vremena, Hrvatska bliža ljetnom

Hoćemo li prilikom odlaska u Sloveniju morati pomicati kazaljke na satu?

Diskusija oko pomicanja sata: Slovenija želi zadržati zimsko računanje vremena, Hrvatska bliža ljetnom

Uoči skorašnjeg, tradicionalnog pomicanja sata posljednjeg vikenda u ožujku (u noći sa subote na nedjelju), pojavila se zanimljiva priča o potencijalnom nesuglasju između Hrvatske i Slovenije. Nakon što smo se godinama sporili oko kopnenih i morskih granica, odnosno jurisdikcije nad pršutom i kupusom, naše dvije susjedne nacije sada su pronašle novi razlog za debatu – raspravu oko odluke o računanju vremena.
Naime, Europska unija će 2021. godine najvjerojatnije ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena te će zemlje članice unije morati odabrati jednu od te dvije opcije. Kako sada stvari stoje, Slovenci su bliži opciji zadržavanja trenutnog, zimskog računanja vremena, dok Hrvati traže promjenu i prelazak na ljetno obračunavanje. 

Konačna odluke još uvijek nema
Ove informacije zasad su neslužbene prirode, piše Jutarnji list, konačnu odluku niti Slovenija, niti Hrvatska još uvijek nisu donijele. Preporuka Europskog parlamenta je ta da se susjedne zemlje međusobno dogovore kako pripadnost različitim vremenskim zonama ne bi prouzročilo teškoće na prometnom, ali i brojnim drugim tržištima. Ne uspiju li međusobno pronaći neki zajednički jezik, Odbor za promet Europskog parlamenta najvjerojatnije će procjenjivati odabir svake države članice, s namjerom da odabir zimskog odnosno ljetnog računanja vremena ne uzrokuje teškoće na unutarnjem tržištu EU.

Izvor: Jutarnji list

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.