Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Najbogatiji čovjek na svijetu savjetuje: Ako želite živjeti sretno, odgovorite na ovih 12 pitanja

Na vječno pitanje o tajnama sretnoga života, odgovor je ponudio Jeff Bezos, šef Amazona.

Najbogatiji čovjek na svijetu savjetuje: Ako želite živjeti sretno, odgovorite na ovih 12 pitanja
Vjerojatno ne postoji osoba među nama koja se tijekom života nije barem jednom zapitala: U čemu leži tajna sreće?  Kako pronaći savršeni balans između poslovnog i privatnog života, koliko nam je novca potrebno da bismo mogli bezbrižno živjeti i čime sve trebamo biti okruženi kako bismo bili sretni?
Na ova pitanja nije jednostavno dati odgovor koji će biti primjenjiv u svim situacijama, svatko od nas na njih odgovara na svoj način, vođen vlastitim iskustvima, stavovima i emocijama. Pa ipak, zanimljivo je čuti kako na sreću gleda Jeff Bezos, prema Forbesu najbogatiji čovjek na svijetu.
 
Naš život određuje niz većih ili manjih odluka
 
''Kad budete imali 80 godina i u tišini vlastitog uma, sami sa sobom, budete prolazili kroz priču svog života, shvatit ćete da tu priču određuje niz odluka koje ste do tog trenutka donijeli'', izjavio je Bezos, a prenosi CNBC.
 
Drugim riječima, na kraju balade neće vam biti važne nule koje ste nagomilali na vašem bankovnom računu, već svi oni potezi koje ste vukli tokom života. Međutim, kako bez korištenja čarobne kugle koja proriče budućnost možemo znati jesmo li na pravom putu – onom koji će nam osigurati da se za deset, dvadeset ili pedeset godina s ponosom možemo osvrnuti na naš život?
 
''Savršen izbor ne postoji''
 
Jednu stvar odmah treba reći – svi mi donosimo odluke radi kojih se u nekom trenutku pokajemo. Neuspjeh je sastavni dio života, od njega ne treba bježati, već na temelju poraza i podbačaja trebamo učiti. Poučeni tim iskustvom možemo rasti i biti bolji no što smo bili, kao i raditi na tome da se broj pogrešaka s vremenom smanji.
''Na kraju shvatimo da smo mi zapravo odraz naših odluka. Izgradite svoju veliku životnu priču'', ističe Bezos i nudi 12 pitanja o kojima bi svatko tko želi uspjeti u životu i biti sretan, trebao razmisliti:
 
1. Na koji način koristite talente i sposobnosti koji su vam dani?
2. Koje odluke ćete donositi?
3. Jeste li inertni ili slijedite vašu strast?
4. Slijedite li dogme i ustaljena pravila ili ste originalni?
5. Birate li lagodan život ili onaj pun avantura?
6. Pogađaju li vas kritike ili se čvrsto držite svojih uvjerenja?
7. Hoćete li se izmotavati kada pogriješite ili ste spremni priznati pogrešku?
8. Bojite li se odbijanja ili ćete spremno djelovati kada ste zaljubljeni?
9. Igrate li na sigurno ili ste pustolovnog duha?
10. Odustajete li u trenucima kada postane teško ili jurišate naprijed?
11. Jeste li cinik ili osoba koja gradi?
12. Odnosite li se prema drugima s dozom arogancije ili ste draga osoba?
 
Naravno, odgovaranjem na postavljena pitanja nećete tek tako preokrenuti vaš život, navodi CNBC, ali ona nas mogu usmjeriti prema odlukama koje će nam u konačnici pomoći da živimo život na koji možemo biti ponosni.
 
Izvor: CNBC
 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.