Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Procvat zaposlenosti u Velikoj Britaniji: Od 1971. godine nisu zapošljavali ovoliko radnika, rastu i plaće.

Unatoč Brexitu koji, iako odgođen, i dalje stvara neizvjesnost u Europskoj uniji, Velika Britanija bilježi rekordnu stopu zaposlenosti.

Procvat zaposlenosti u Velikoj Britaniji: Od 1971. godine nisu zapošljavali ovoliko radnika, rastu i plaće.

Britanski ured za statistiku od 1971.godine redovito prati kretanje zaposlenosti na Otoku s ciljem praćenja trendova na tržištu rada. U prva tri mjeseca ove godine posao je pronašlo novih 179 tisuća Britanaca, čime je ukupan broj zaposlenih u Velikoj Britaniji porastao na 37 milijuna i 720 tisuća ljudi. Riječ je o najvećoj stopi zaposlenosti u posljednjih 48 godina, prenosi Jutarnji list.

Stopa nezaposlenosti iznosi 3.9 posto

''Stopa nezaposlenosti u prvom tromjesječju zadržala se na razini od 3,9 posto što je najniža stopa od 1975.’’, navodi britanski Ured za statistiku, ukazujući pritom i na povećanje zapošljavanja žena na tržištu rada kao i zadržavanja stope nezaposlenosti mladih Britanaca ispod prosjeka Europske unije.
Analizirajući uzroke koji su doveli do rekordne zaposlenosti, Ured izdvaja rast tamošnjeg BDP-a za 0,3 posto u prvom kvartalu, rast prihoda u uslugama za 0,4 posto, smanjivanje stope inflacije te povoljan odnos štednje i investicija, kako u kućanstvima, tako i u poduzećima i javnom sektoru.


Budućnost je ipak neizvjesna

''Usprkos kontinuiranom rastu i spremnosti na zaduživanje, postoje međusobno suprotstavljeni pokazatelji o jačini poslovnog povjerenja’’, napominju analitičari britanskog statističkog ureda.  Kao primjer nepovjerenja u pozitivna kretanja u tamošnjoj ekonomiji u nastupajućem razdoblju, navode pad BDO indeksa optimizma u ožujku za 3,69 postotnih poena u odnosu na veljaču.

Riječ je o indeksu baziranom na istraživanju raspoloženja oko 4000 menadžera u britanskim kompanijama koje zapošljavaju oko pet milijuna radnika.

''Nastavak neizvjesnosti oko Brexita doveo je do ozbiljnog pogoršanja očekivanja o našoj bliskoj gospodarskoj budućnosti. Ono što sada vidimo je posljedica iznenadne spoznaje da je opcija Brexita bez dogovora i realna i neposredna mogućnost’’, rekao je Peter Hemington, partner u konzultantskoj tvrtki koja za britanski statistički ured provodi spomenuto istraživanje raspoloženja menadžera.

S druge strane, uz rast stope zaposlenosti, u Velikoj Britaniji rastu I place. Prema podacima kojima barata statistički ured, cijena rada na Otoku je u prva tri mjeseca porasla za oko 3,5 posto, a prosječna tjedna plaća iznosi 611 eura.

Izvor: Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.