Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Stručnjaci savjetuju: Dio vaših prihoda trebate uložiti, neovisno o tome koliko zarađujete

Sallie Krawcheck, nekadašnja direktorica na Wall Streetu, suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Ellevest, na prvo mjesto svoje liste najgorih financijskih savjeta stavlja onaj ''da uvijek možete početi ulagati kasnije''.

Stručnjaci savjetuju: Dio vaših prihoda trebate uložiti, neovisno o tome koliko zarađujete

Već danas krenite ulagati u svoje buduće ''ja'', savjetuje  CNBC.

Na predavanju koje je održala pred 150 poduzetnica, na konferenciji organiziranoj od strane tvrtke Jennifer Bett Communications, direktorica kompanije Ellevest Sallie Krawcheck je istaknula kako naše ulagačke sposobnosti i vještine možemo krenuti graditi odmah.

Najjednostavniji način na koji to možemo učiniti jest da dio naše plaće, recimo 10 posto, automatski preusmjeravamo u naš mirovinski fond. Ako si u ovom trenutku ne možete priuštiti odvajanje tolikog dijela prihoda, krenite s manjim iznosom i postepeno ga – u skladu s mogućnostima – povećavajte.

Krawcheck ističe kako je svjesna da otprilike pola našeg kućnog budžeta potrošimo na troškove režija i hrane (iako neki, nažalost, troše i više jer su troškovi života narasli). Slaže se i s odlukom da 30 posto naših prihoda trošimo na zabavu, odlaske na večeru, u kino i slično, jer ''koliko znamo, živimo samo jednom''.

Žene se odmalena uči da ne ulažu

Međutim, propuštanje prilike za ulaganjem, neovisno o kojem se iznosu radi, jest poput toga da svakodnevno – kroz rupu u našem novčaniku – gubimo novac, naglašava Krawcheck i dodaje kako ovakav način razmišljanja žene formiraju već u djetinjstvu. Dok se s jedne strane dječake uči da ulažu u svoju budućnost, djevojke  se usmjerava u svijet štednje. Financijska pamet je preduvjet za ravnopravnost spolova, zaključuje Krawcheck.

Nakon što krenete ulagati, nemojte se previše opterećivati s usponima i padovima na tržištu. Fluktuacije na tržištu su sasvim normalna i očekivana pojava, a ako su vaše investicije raznovrsne i dopustili ste im da s vremenom rastu, vaš portfolio će se s bez problema oporaviti od potencijalnih tržišnih turbulencija.

Izvor: CNBC

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.