Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Povećanje iznosa minimalne bruto plaće u ugostiteljstvu

Od 1.lipnja veće plaće će primati slastičari, konobari, kuhari, recepcionari...

Povećanje iznosa minimalne bruto plaće u ugostiteljstvu

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je izvijestila da se povećanje minimalnih bruto plaća od pet posto, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu za temeljna ugostiteljska zanimanja, od 1.lipnja proširuje na sve poslodavce i radnike u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, prenosi tportal.

Rezultat je to odluke o proširenju primjene dodatka o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva (KUU) koja za cilj ima postaviti okvire za uređenje plaća i radnih odnosa u ugostiteljskoj djelatnosti.

Na temelju ove odluke, od 1.lipnja, minimalna osnovna bruto plaća za poslove jednostavne poslove, npr. sobar/ice, nosač prtljage i sl. iznosit će 3.750 kuna.

Za manje zahtjevne poslove kao što su npr. poslovi pomoćnog kuhara, pomoćnog konobara, pomoćnog recepcionara ili slastičara minimalna osnovna bruto plaća će iznositi 4.100 kuna, dok će za zahtjevnije poslove, kao što su primjerice poslovi konobara, kuhara, slastičara, recepcionara i sl. iznositi 4.950 kuna

Dokinuti rad na crno

Prenosi se i izjava glavnog direktora HUP-a Davora Majetića da su bolji radni uvjeti i povećanje standarda zaposlenika preduvjeti borbe protiv rada na crno i odljeva kvalitetnih i stručnih ljudi. "Donošenje odluka o proširenoj primjeni granskih kolektivnih ugovora, koji kao takvi u realnom sektoru jedino egzistiraju za ugostiteljstvo i graditeljstvo, za HUP je dodatno priznanje kvaliteti socijalnog dijaloga te potvrda važnosti uloge HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma u zastupanju interesa članova koji imaju mogućnost kroz aktivnosti HUP-a izravno se uključiti u pregovore i dogovoriti napredna rješenja u uređenju radnih odnosa u svom sektoru", istaknuo je Majetić.

Izvor: tportal

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.