Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Osobno bogatstvo Hrvata premašilo je regionalni prosjek

Prema podacima BCG-a, najveći broj milijunaša živi u Sjevernoj Americi.

Osobno bogatstvo Hrvata premašilo je regionalni prosjek

Izvješće koje je nedavno objavio Boston Consulting Group (BCG) otkriva da je prošle godine diljem svijeta živio 22,1 milijun dolarskih milijunaša, što je povećanje od 2,1 posto u odnosu na 2017. godinu, piše Poslovni.hr.

Milijunaši zajedno posjeduju 50 posto osobne financijske imovine u svijetu, potvrdilo je izvješće pod nazivom Global Wealth 2019: Reigniting Radical Growth.

Najveći rast broja milijunaša očekuje se u Aziji

Najviše milijunaša je u Sjevernoj Americi, a prognoze pokazuju da će im u razdoblju između 2018. i 2023. godine broj najviše rasti u Aziji, ne računajući Japan, i to za 10,1 posto. Slijede Afrika (9,8 posto) i Latinska Amerika (9,1 posto). Do 2023. godine ukupni bi broj milijunaša na svijetu trebao doseći 27,6 milijuna.

U Hrvatskoj je, prema BCG-ovu izvješću, rast osobnog bogatstva premašio regionalni prosjek, a za razliku od istočne Europe i svijeta, ima uravnoteženu distribuciju osobnog bogatstva. Tako je gotovo tri četvrtine ukupnog bogatstva u segmentu od 250 tisuća dolara, a osobno bogatstvo veće od toga u rukama je nekolicine ljudi.

Istraživanje je pokazalo i da je udio prekograničnog bogatstva u Hrvatskoj, onoga koje se drži izvan granica zemlje, puno manji nego u ostatku istočne Europe i svijeta te Hrvati svoje bogatstvo uglavnom drže u Hrvatskoj.

Analitičari BCG-a očekuju da će se zbog visokog stanja novčanih depozita segment upravljanja osobnim bogatstvom u Hrvatskoj ubrzano razvijati, te da će podloga za to biti razvoj investicijskih fondova i raznih oblika životnih osiguranja i mirovina.

Izvješće s rezultatima BCG-ova 19. godišnjeg istraživanja o globalnoj industriji upravljanja bogatstvom uključuje procjenu veličine tržišta rađenu za 97 tržišta, koji zajedno čine 98 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, a koristi podatke dobivene od više od 150 upravitelja imovinom o pritiscima na njih da ostvare rezultate i ključnim strateškim područjima koja bi se trebala poboljšati.

Izvor: Poslovni.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.