Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tri razloga zbog kojih bi rad na sebi trebao biti dio naše svakodnevice

„Čovjek uči dok je živ“ uzrečica je koju često čujemo. No sve su uzrečice nastale na temelju ljudskog iskustva, pa tako i ova. Učenje ne prestaje izlaskom iz školskih klupa, posljednjim pečatom u indeksu niti proslavom diplome.

Tri razloga zbog kojih bi rad na sebi trebao biti dio naše svakodnevice

Zbog promjena u kojima se naše društvo svakodnevno nalazi učenje je potrebnije nego ikada prije. Time ćemo ujedno ostvariti i kvalitetniji i aktivniji život, a upravo je uz to vezan i pojam cjeloživotnog učenja.

Kako navodi portal Zadovoljna.hr, cjeloživotno učenje definira se kao sveukupna aktivnost učenja tijekom života, čiji je cilj unapređenje znanja, vještina i kompetencija unutar osobne i građanske te društvene perspektive i/ili perspektive zaposlenja.

Obuhvaća, kako i samo ime govori, učenje sve od rane mladosti pa do starosti, i to u svim oblicima – formalno u obrazovanim ustanovama, ali i neformalno i informalno. Ono što je sama srž tog procesa jest kontinuirano učenje – proces u kojem su rezultati i motiviranost pojedinca u određenom životnom razdoblju uvjetovani znanjem, navikama i iskustvima učenja stečenima u mlađoj životnoj dobi.

Sve to osoba čini kako bi se razvijala, osjetila zadovoljstvo, bila aktivan dio građanstva, ali i povećala svoju zapošljivost, što je u današnje vrijeme iznimno važno.

Međutim, cjeloživotno učenje donosi i mnoge druge prednosti.

1. Razvijanje moždanih vijuga 

Jedan od razloga zbog kojeg bismo uvijek trebali učiti krije se i u konceptu plastičnosti mozga, što podrazumijeva učenje i pamćenje.

Riječ je o saznanju do kojeg su došli znanstvenici, a koje se temelji na tome da se naš mozak ponaša poput plastike – s vremenom se može modulirati u različite oblike. Upravo je to potaknulo veliki zaokret u neuroznanosti, te ujedno pokazalo da je točna uzrečica s početka članka – uistinu učimo čitavog života.

2. Poboljšavanje mentalnog zdravlja 

Cjeloživotno učenje iznimno je važno i za naše zdravlje. Da, učenje održava naš um aktivnim i mlađim, no također značajno utječe na naše mentalno zdravlje.

Kada se nalazimo u vrlo teškom životnom periodu i ne vidimo izlaz, upravo nam učenje može pomoći da ga prevladamo. Skrenut će nam pozornost s onoga što nas muči te nam ujedno dati osjećaj vrijednosti. Uvjerit ćemo se u to da događaji koji su nas zadesili nisu toliko fatalni kao što smo to mislili te da uvijek postoji izlaz. Učenje i čitanje često su put prema tome.

Učeći, osjećamo se sigurnijima u sebe i svoje sposobnosti, te otvorenijima prema novim perspektivama i našoj svakodnevici.

3. Unaprjeđenje socijalnih vještina

Posljednja, no ništa manje važna stavka cjeloživotnog učenja uključuje razvijanje socijalnih vještina. Često i nismo svjesni koliko nam je potrebno društvo drugih ljudi da bismo bili zadovoljniji samim sobom, ali i da bi nam drugi možda ukazali na neke naše vrijednosti i vrline koje smo možda sami zakopali u neki mračni kut.

Kada upišete dodatnu edukaciju, uključite se u čitateljski klub svoje lokalne knjižnice ili se pridružite radionicama koje se održavaju za šire građanstvo, doći ćete u kontakt s ljudima od kojih mnog ranije vjerojatno niste poznavali. Takva slučajna poznanstva mogu se pretvoriti u prava prijateljstva ili poslovne suradnje. Nikada ne možete znati kada ćete upoznati tu jednu osobu uz koju će vam se život preokrenuti u najboljem mogućem smjeru.

Učenje je dio nas. Čak i kada nismo svjesni toga, mi učimo. Učimo kako se odnositi prema samome sebi, prema drugima, kako rukovati novom aplikacijom, istražujemo kako napisati molbu koja će nam donijeti željeni posao.

I godine pritom nisu baš nikakva prepreka, kao ni činjenica imamo li djecu i partnera ili pak smatramo da više ništa ne možemo ugurati u svoj raspored. Kada nešto zaista želimo, sve će se posložiti da nađemo vrijeme za to i ostvarimo ono o čemu smo dugo maštali. 

 

Izvor: Zadovoljna.hr 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.