Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hong Kong i dalje drži titulu najskupljeg grada za život

Zagreb se našao na 143. mjestu svjetske liste.

Hong Kong i dalje drži titulu najskupljeg grada za život

Prema rezultatima istraživanja konzultantske tvrtke Mercer, drugu godinu zaredom svjetsku titulu najskupljeg grada za život osvojio je Hong Kong, dok se s druge strane spektra, na vrhu liste najjeftinijih gradova, nalazi Tunis – glavni grad istoimene zemlje.

Mercer je za potrebe svog redovitog godišnjeg istraživanja istražio troškove 200 stavaka na svakoj lokaciji, uključujući smještaj, transport, odjeću, hranu i zabavu, uspoređujući cijene svakodnevice za proizvode poput kino ulaznica, para traperica, litre vode, šalice kave, litre benzina te mlijeka.

Kako piše Jutarnji list, među prvih deset gradova čak sedam ih je iz Azije. Najskuplji europski grad je švicarski Zürich koji se našao na petom mjestu, dok je Zagreb zauzeo 143. poziciju ove liste.

U usporedbi s gradovima nama susjednih zemalja, od nas je nešto skuplja Ljubljana koja se nalazi na 142. poziciji, Beograd se našao na 181., a Sarajevo na 194. mjestu liste najskupljih gradova.

Osim životnog standarda konzultantska tvrtka usporedila je i trošak večernjeg izlaska za dvije osobe, koji uključuje taksi, večeru i kino ulaznice.

Tako bi par u Švicarskoj takav izlazak koštao više od obiteljskog vikenda u Hrvatskoj, odnosno 1620 kuna. Usporedbe radi isti, s jednakim budžetom, par bi mogao uživati u večeri u Hong Kongu kao najskupljem i Tunisu kao najjeftinijem gradu u kojima bi za izlazak potrošili 1.100, odnosno, 478 kuna.

Top 10 najskupljih gradova za život:

1. Hong Kong, Hong Kong (SAR)
2. Tokio, Japan
3. Singapur, Singapur
4. Seul, Južna Koreja
5. Zürich, Švicarska
6. Šangaj, Kina
7. Ašgabat, Turkmenistan
8. Peking, Kina
9. New York, SAD
10. Šenžen, Kina

Top 10 najjeftinijih gradova za život:

1. Tunis, Tunis
2. Taškent, Uzbekistan
3. Karachi, Pakistan
4. Biškek, Kirgistan
5. Banjul, Gambija
6. Windhoek, Namibija
7. Islamabad, Pakistan
8. Tbilisi, Gruzija
9. Skopje, Makedonija
10. Managua, Nikaragva

Izvor: jutarnji list

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.