Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Austriji će do posla najprije – kuhari i konobari

Od 1. srpnja ukinute su radne dozvole za radnike iz Hrvatske.

U Austriji će do posla najprije – kuhari i konobari

Koliko je Austrija i zbog izostanka reprize lanjskih sezona na Jadranu opet atraktivna Hrvatima, koji se profili radnika trenutačno traže, je li poremećena cijena satnice, kao i što će biti sa zimskom sezonom zbog očekivanog drugog vala epidemije, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju otkriva Aleksandra Bertelt, Istrijanka čija agencija već duži niz godina igra ulogu posrednika koji povezuje austrijske poslodavce s hrvatskim radnicima.

„Od 1. srpnja se otvorilo tržište rada za Hrvate u Austriju i situacija s epidemijom koronavirusa, iako se spominjalo, nije dovela do prolongiranja ovog roka. To znači da radne dozvole našim državljanima više nisu potrebne, kao što je to do sada bio slučaj. Oni slobodno mogu konkurirati za radno mjesto kao svi ostali državljani zemalja Europske unije, odnosno Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske.“

Na pitanje koji profil radnika Austrijanci najviše traže u ovom trenutku, Bertelt odgovara:

„To su vam kuhari i konobari. Postoji razlika, i to velika, u potražnji za njima od regije do regije. Već sam spomenula Korušku i Štajersku, ali bih dodala i područje oko Salzburga. Potražnja pada što idete prema Tirolu i Vorarlbergu, gdje su u stvari mahom zimske destinacije. Njihov turizam se svodi na planinarenje i goste koje kratko odsjedaju, uglavnom neka tri dana. Tamo nema ni puno jezera.“

Je li zbog epidemije došlo do poremećaja cijene rada? Može li se isto zaraditi kao proteklih godina?

„Neovisno o bilo čemu, postoji plaća propisana kolektivnim ugovorom. U cijeloj priči samo je bitno o kolikoj se satnici radi, odnosno hotelu koji radi kroz cijelu godinu ili samo sezonski. Cjelogodišnji imaju 40-satno radno vrijeme, dok kod ovih drugih se satnica kreće od 45 do 48 sati tjedno.

Neovisno o Covidu i bilo čemu drugom, plaća jednog konobara tako se kreće od 1600 do 1700 eura neto, s tim da imate poslodavaca koji idu i nešto više od onoga propisanog kolektivnim ugovorom. Što se kuhara tiče, to je 1700 eura. I jednima i drugima su osigurani smještaj i hrana“, napominje i dodaje kako ove godine nemaju problema s pronalaskom ljudi koji su spremni za rad u Austriji.
 
„Mi smo uvijek, neovisno o situaciji, imali veliki broj hrvatskih radnika koji su ljeti i zimi išli odraditi sezonu u Austriju. Naravno da ove godine ima puno više prijava u usporedbi s istim razdobljem lani, kada su neki profili radnika mogli i na našoj obali zaraditi vrlo pristojne iznose. Osim starih, javljaju nam se sada i novi klijenti kojim se očito izjalovio angažman na Jadranu“, zaključuje Aleksandra Bertelt.
 
Izvor: Slobodna Dalmacija

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.